Se deblochează posturile din Sănătate vacantate în 2012

514

În urmă cu două zile, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postat proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate după data de 01.01.2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale. Reprezentanţii sindicatelor consideră că aceste deblocări nu rezolvă problema deficitului de personal din spitale.

Potrivit proiectului de lege, se aprobă, ocuparea prin concurs sau examen, a posturilor vacantate după data de 01.01.2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Nominalizarea posturilor respective în vederea ocupării prin concurs sau examen este de competenţa ordonatorului de credite cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Sindicalistul Măruţă: „Nu au fost asigurate cheltuielile de personal”
La momentul anunţării noilor deblocări de posturi pentru sistemul sanitar, ministrul Sănătăţii preciza că „este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 01 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate”. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” din Gorj spune că nu s-au asigurat fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de personal. „Atât timp cât unităţile sanitare sunt plătite în funcţie de serviciile contractate, şi nu efectuate, de către CJAS şi niciunul dintre spitalele din Gorj nu are încheiate contracte care să asigure funcţionalitatea normală după 1 septembrie, nu văd cum au fost asigurate cheltuielile de personal”, declară Măruţă. Reprezentanţii MS au anunţat că 2.766 de posturi vor fi deblocate la nivel naţional; dintre acestea 507 sunt repartizate medicilor, 1218 asistenţilor medicali şi 928 posturi pentru personal auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri şi aşa mai departe). Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică şi va fi aprobat de Guvernul României. Prin aceste deblocări de posturi se urmăreşte diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here