Tineri gorjeni, angajaţi cu contracte de solidaritate

381

someri facuta de mineDoar doi tineri gorjeni au fost angajaţi de la începutul acestui an şi până în prezent prin intermediul încheierii de contracte de solidaritate. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj are obligaţia, prin lege, de a realiza un acompaniament personalizat pentru tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani, aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale, în scopul facilitării accesului lor la un loc de muncă.

 

Instituţia a încheiat până acum mai multe contracte de solidaritate, în urma cărora anul trecut doar 17 tineri au fost angajaţi. Angajatorii care încadrează tineri în condiţiile unui contract de solidaritate (angajatori de inserţie) trebuie să încheie convenţii cu AJOFM Gorj prin care, instituţia din urmă se angajează să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu net pe economie. Tinerii din judeţul nostru pot beneficia de plasare în muncă la un angajator avizat de Agenţie, în scopul integrării sau reintegrării pe piaţa muncii, şi asta în baza unui contract de solidaritate. Acest tip de contract poate fi încheiat între beneficiar şi AJOFM, pe o durată de până la doi ani, dar nu mai puţin de un an. În baza contractului de solidaritate, angajatorul va încheia cu tânărul un contract individual de muncă pe durată determinată, egală cu cea a contractului de solidaritate.

De asemenea, dacă la data încetării contractului de solidaritate angajatorii de inserţie angajează tineri cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, tot în baza aceleiaşi convenţii, patronii beneficiază de rambursarea lunară a unei sume în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul beneficiar ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la acea dată. Suma prevăzută se acordă angajatorului pe o perioadă de maxim doi ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani.

2% din programul propus

“Prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii nr. 116/ 2002, de la 1 ianuarie 2012 şi până la data de 30 aprilie s-a realizat încadrarea unui număr de două persoane, respectiv 2% din cele 100 de persoane programate a fi încadrate astfel pe tot parcursul acestui an. Prevenirea şi combaterea marginalizării sociale vine în sprijinul tinerilor cu acces mai dificil pe piaţa forţei de muncă, şi anume: tineri proveniţi din centrele de plasament şi centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate şi al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copiilor; tineri singuri cu copii în întreţinere; tineri familişti cu copii în întreţinere; tineri familişti fără copii în întreţinere; tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate; alte categorii de tineri aflaţi în dificultate”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here