AJOFM Gorj organizează cinci cursuri de formare profesională

453

someri facuta de mineAgenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează în această lună un număr de cinci cursuri de formare profesională. La acestea urmează să participe 125 de persoane.

Cursurile organizate în luna mai de către conducerea AJOFM Gorj sunt de agent de pază şi ordine, bucătar, comunicare în limba engleză, ospătar şi lucrător în comerţ. Numărul gorjenilor care vor participa la aceste cursuri se ridică la 100, repartizaţi în serii de câte 25 pe fiecare curs de formare profesională. Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Cetăţenii îndreptăţiţi care au scos bani din buzunar pentru plata cursurilor pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Conform reprezentanţilor AJOFM Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru s-au organizat un număr de 23 de cursuri de formare profesională, nouă sunt deja încheiate şi absolvite de către 211 persoane. Dintre acestea 91 au fost şomeri indemnizaţi şi 120 neindemnizaţi. De asemenea, numărul şomerilor plasaţi datorită absolvirii unuia dintre aceste cursuri a fost de 176.

137 de posturi vacante

La ora actuală, rata şomajului este la nivelul judeţului nostru de 6,95%, numărul de şomeri fiind de peste 10.231, mai mic faţă de luna anterioară când numărul gorjenilor fără un job era de 10.709, iar rata şomajului ajunsese la 7,87%. Cei care au o anumită calificare pot opta în aceste zile pentru unul din cele 137 de posturi vacante puse la dispoziţia şomerilor de către angajatorii gorjeni, prin intermediul AJOFM. Oferta judeţeană cuprinde 10 locuri de muncă de croitor, câte opt de sudor şi dulgher, nouă de muncitor necalificat în silvicultură, precum şi 14 de muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet. De asemenea, în oferta săptămânală se mai regăsesc posturi libere de săpător manual, frezor universal, strungar, vopsitor, şofer, femeie de serviciu, zidar, barman, bucătar, fierar, instalator apă-canal, manipulant mărfuri, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide.

Job-uri pentru cei cu studii superioare

Totodată, o şansă la angajare o au şi şomerii gorjeni cu studii superioare, oferta AJOFM cuprinzând şi posturi vacante de lucrător gestionar, funcţionar economic, registrator medical, inginer agronom, tehnician agronom – exploatare, inginer căi ferate, drumuri şi poduri, inginer construcţii hidrotehnice, inginer de cercetare în centrale hidroelectrice în ingineria mediului, inginer automatist, asistent medical generalist, programator de sistem informatic, consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală, tehnician în industria confecţiilor şi tricotajelor.

26 de şomeri, angajaţi pe loc

Luna mai a început cu dreptul pentru 26 de şomeri gorjeni. Bursa generală a locurilor de muncă care s-a desfăşurat pe 27 aprilie, în toate judeţele ţării, a fost încununată de succes pentru câţiva gorjeni care, în urma prezentării în faţa angajatorului cu CV-ul, aceştia au fost angajaţi pe loc. La eveniment au participat 656 de persoane de toate vârstele care se aflau în căutarea unui loc de muncă. Din aceştia, 26 au fost angajaţi pe loc, iar alţi 332 au fost programaţi la interviuri şi probe de lucru. Conform reprezentanţilor AJOFM, la o lună de la organizarea Bursei generale a locurilor de muncă, va avea loc monitorizarea participanţilor, fie ei angajatori, fie a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. “Vom vedea cum au fost încadraţi în muncă cei care au fost angajaţi pe loc, precum şi cei selectaţi pentru interviuri sau probe de lucru. De asemenea, vom analiza şi chestionarele culese de la toţi participanţii, că poate îi ajutăm şi pe alţii să îşi găsească un job”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here