Managerii spitalelor aşteaptă rectificarea bugetară

424

DSCN2018Rectificarea bugetară pentru spitale încă nu a venit. Potrivit informaţiilor pe care le au reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, banii pentru spitale vor veni în octombrie. Între timp, managerii unităţilor spitaliceşti din judeţul nostru fac calcule peste calcule pentru a reuşi să-şi acopere cheltuielile curente.

Cu toţii aşteaptă rectificarea, pentru că deja se descurcă foarte greu cu actualul buget. Casa de Asigurări de Sănătate din judeţul nostru a primit o rectificare bugetară în luna august; atunci nu au venit bani pentru spitale. Următoarea suplimentare ar trebui să vină în octombrie. „Deocamdată spital novacispitalele se descurcă cu ce au acum; şi în octombrie va fi bine şi parţial noiembrie; în decembrie suntem, practic, descoperiţi. În fiecare an se face rectificare bugetară în august şi în octombrie. Şi anul acesta a fost rectificarea făcută în august, dar nu pentru spitale. Din informaţiile pe care le avem, se pare că rectificarea bugetară pentru spitale va veni în octombrie, dar până nu avem scris pe hârtie nu putem spune nimic”, a declarat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Într-adevăr, în luna august 2011, CJAS Gorj a primit o rectificare bugetară în valoare de peste 16,4 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte revine unităţilor farmaceutice, 12,5 milioane de lei. De asemenea, s-a mai primit suma de 5,2 spital dobritamiliarde de lei vechi pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, 240 de milioane de lei vechi pentru analizele de laborator şi pentru îngrijirile la domiciliu, 280 de milioane de lei vechi.

În lipsa banilor, se impun măsuri drastice

La unele spitale din judeţul Gorj încă mai există bani pentru plata integrală a salariilor, a tichetelor de masă şi aşa mai departe. La altele, însă, managerii caută soluţii pentru a face faţă acestei situaţii delicate. Tichetele de masă au rămas, deocamdată, doar o amintire la spitale precum cele din Motru, Turceni sau Rovinari. Managerii acestor unităţi iau în calcul aplicarea unor măsuri restrictive până la rezolvarea situaţiei. „Voi fi nevoit să dau din sporuri. Trebuie să luăm măsuri drastice pentru a ne încadra în procentul de 70%; nu avem altă soluţie”, preciza Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari.

Mai sunt şi cazuri fericite

La polul opus se situează Spitalul Orăşenesc Novaci, unde, până în prezent, s-a reuşit asigurarea salariilor şi a tichetelor de masă. Totuşi, şi conducerea acestei unităţi aşteaptă rectificarea. „Aşteptăm rectificarea; din noiembrie şi decembrie nu mai avem bani. Deocamdată asigurăm salariile şi tichetele şi ne bucurăm că reuşim să le dăm salariaţilor aceste drepturi”, a declarat Eufimia Dumitrescu, directoarea Spitalului Orăşenesc Novaci. Şi Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Sanatoriul Dobriţa) a confirmat că deocamdată de descurcă în privinţa cheltuielilor, dar că aşteaptă rectificarea bugetară. În aşteptarea rectificării, s-au făcut calcule privind suma necesară acoperirii cheltuielilor până la sfârşitul anului. Astfel, potrivit aceleiaşi surse, pentru spitalele din Gorj 150 de miliarde ar fi ideal, dar s-ar descurca şi cu mai puţin.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here