Cehia şi Polonia oferă zeci de locuri de muncă gorjenilor

420

someri facuta de mineÎn timp ce alte state din Uniunea Europeană caută muncitori români în diverse specialităţi, Gorjul nu poate decât să anunţe o rată mai mare a şomajului faţă de luna anterioară, lucru ce demonstrează că viaţa gorjenilor este din ce în ce mai grea, iar locurile de muncă din judeţ, din ce în ce mai puţine.

 

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în august, în judeţul nostru, rata şomajului era de 6,54%, în timp ce numărul şomerilor ajunsese la 10.077 de persoane, număr care este mai mare de la lună la lună. În timp ce în judeţul Gorj, piaţa muncii stă din ce în ce mai rău, Cehia oferă o serie de locuri de muncă. Astfel, o firmă din Praga caută 20 de muncitori necalificaţi în transporturi şi manipulanţi de mărfuri. Aceştia vor lucra 40 de ore pe săptămână, iar deţinerea unei licenţe de stivuitorist constituie un avantaj pentru ocuparea unuia dintre posturi. Şomerii gorjeni dornici să fie încadraţi pe unul dintre aceste posturi oferite de Cehia trebuie să cunoască limbile rusă şi engleză. Durata contractului este pe perioadă nedeterminată, angajatorul oferind cazare într-un cămin cu patru locuri în cameră. De asemenea, plata constă în 700 de euro brut/lună, plus bonusuri de productivitate de până la 260 euro. Şi Polonia are un post liber de îngrijitor. Locul de muncă este oferit de un angajator polonez dar situat în Germania. Persoana angajată va fi responsabilă pentru îngrijirea personală a persoanelor în etate, hrănire şi asistenţă cu medicamente, pacientul va fi însoţit în viaţa de zi cu zi, angajatul având grijă de igiena pacientului şi oferindu-i sprijin în toate activităţile zilnice. Printre cerinţele locului de muncă se numără deţinerea învăţământului secundar profesional, experienţă anterioară în îngrijirea persoanelor în vârstă, precum şi deţinerea unui permis auto categoria B. Durata contractului este între 2 şi 5 ani, angajatul trebuie să cunoască limba germană, iar salariul său va fi cuprins între 3.680 şi 4.800 de zloţi polonezi (PLN) brut/lună. Cazarea şi masa angajatului vor fi asigurate de către pacientul de care va avea grijă.

221 de job-uri în Gorj

Până joi, 9 septembrie inclusiv, oferta judeţeană a AJOFM Gorj cuprinde 221 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului. Din acestea, 51 sunt de muncitori necalificaţi la demolarea clădiri, zidărie, mozaic, faianţă, gresie, parchet, 21 de montatori pereţi şi plafoane din gips carton, 20 de croitori după comandă, 10 de confecţioneri tricotaje după comandă, tot atâţia de ambalatori manuali. Acestora li se adaugă posturi vacante de dulgheri, vânzători, frezori, mecanici auto, barmani, bucătari, ospătari, sudori, brutari, tâmplari, electricieni, tinichigiu carosier, vopsitor auto. De asemenea, oferta săptămânală judeţeană a AJOFM Gorj mai cuprinde o serie de locuri de muncă vacante şi pentru şomerii cu studii superioare. Astfel, până joi sunt puse la bătaie, patru posturi de contabil-şef, un inginer de mecanică agricolă, doi tehnicieni energeticieni, şi câte un tehnician radiolocaţii, unul mecanic şi un operator calculator electronic şi reţele. Totodată, se mai caută şi un tehnician agronom şi 15 tehnicieni în industria confecţiilor şi tricotajelor.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here