Primăriile din Gorj, raportează la Direcţia de Statistică

411

recensamantRecensământul populaţiei şi al locuinţelor va debuta în luna octombrie şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor, şi care la ora actuală se ocupă de împărţirea sarcinilor către primării.

În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002. Bugetul alocat recensământului populaţiei şi al locuinţelor este unul centralizat, la nivel naţional, şi, în funcţie de definitivarea numărului de sectoare, se vor aloca şi în teritoriu sumele necesare îndemnizaţiilor personalului, inclusiv cheltuielile de transport. Perioada de recenzare este 22-31 octombrie a.c.

Primarii, la raportat

Până la 30 iunie a.c., primăriile din mediul urban din judeţul Gorj au transmis Direcţiei Judeţene de Statistică o machetă în format Excel, completată cu date referitoare la spaţiile colective de locuit. “În data de 21 iunie 2011, Direcţia de Statistică Gorj a solictat primăriilor din mediul rural transmiterea în format electronic a datelor similare celor din mediul urban cu privire la spaţiile colective de locuit. Şi această acţiune a avut ca termen de finalizare data de 30 iunie”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul DJS Gorj.

Urmează selecţia personalului

În perioada 1 august – 3 octombrie 2011, Prefectura Gorj şi primăriile din judeţ trebuie să se ocupe de recrutarea şi selectarea recenzorilor, recenzorilor şefi şi responsabililor de circumscripţii urbane, precum şi de amenajarea spaţiilor necesare desfăşurării instructajelor. “Primăriilor le revine responsabilitatea selecţionării personalului, ţinând seama atât de pregătirea profesională, cât şi de calităţile morale ale fiecărei persoane. Selecţia personalului de recensământ se face pe baza susţinerii unui test privind întocmirea corectă a formularelor de bază pentru recensământ”, a precizat directorul DJS Gorj. Conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică, în colaborare cu Prefectura Gorj, a stabilit, în vederea instruirii, un număr de 10 centre cu zece instructori şi cu 25 de serii. Instruirile se vor face în Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Tismana, Turceni, Hurezani şi Mătăsari.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here