Camera Agricolă Gorj întocmeşte peste 400 de proiecte pe Măsura 141

390

fermaFermerii gorjeni care vor să obţină anual, vreme de cinci ani de zile, suma de 1.500 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă sunt aşteptaţi până astăzi inclusiv de către reprezentanţii Camerei Agricole Gorj să vină pentru a cere sprijin în întocmirea dosarelor.

„Măsura a mai fost deschisă pentru agricultorii gorjeni şi în primăvara şi toamna anilor 2009 şi 2010, în câte două sesiuni. De fiecare dată, a avut un impact pozitiv asupra fermierilor din judeţul Gorj”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj. Camera Agricolă Gorj a lansat prima sesiune din 2011, încă de la 1 iunie de cereri de proiecte pentru Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurală din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală“. Solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri, versiunea iunie 2011. Prin măsura 141 fermierii gorjeni pot obţine 1.500 de euro anual, timp de cinci ani, de la Uniunea Europeană. Campania de depunere a proiectelor a început de la 1 iunie şi se va derula timp de o lună. Mai apoi, va demara şi campania depunerii proiectelor pentru tinerii fermieri, măsura 112 prin care agricultorii pot primi până la 25.000 de euro.

Dosare întocmite gratuit

„Dacă până acum, fermierii care apelau la noi pentru a-i sprijini în întocmirea dosarelor trebuiau să achite o taxă de 500 de lei, de această dată, vom face dosarele gratuit. Am încheiat un acord cu un consorţiu naţional, în urma unei măsuri europene, şi astfel nu trebuie ca oamenii să mai achite contravaloarea de 500 de lei pe dosar”, a mai spus directorul Camerei Agricole Judeţene. Acesta a precizat că astăzi este ultima zi în care fermierii gorjeni mai pot veni cu documente la sediul instituţiei pentru întocmirea dosarelor pe Măsura 141. „Doar astăzi mai primim acte deoarece apoi ne va lua mult timp să le prelucrăm şi să punem toată documentaţia la punct pentru aprobarea subvenţiilor pe fiecare fermieri solicitant. Avem circa 400 de dosare de la fermierii din judeţ care doresc fonduri nerambursabile pe Măsura 141. Cei care nu apucă să îşi facă dosarele să se pregătească pentru sesiunea din octombrie. Pentru sesiunea din prima jumătate a acestui an, la nivelul întregii ţări există fonduri de 105 milioane de euro, bani aferenţi pentru un număr de 14.000 de proiecte”, a precizat Alin Petrică.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here