550 de solicitări pentru producătorii de lapte din Gorj

419

fermaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a încheiat astăzi ce-a de-a treia etapă de depunere a cererilor de plată pentru “Ajutorul specific acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” şi “Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică”, scheme de plată finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Conform modificărilor pentru a treia etapă de depunere, au putut solicita ajutorul specific atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice / persoanele constituite conform cu OUG 44/2008 care nu au solicitat ajutorul specific în prima sau a doua etapă de depunere. De altfel, persoanele fizice care au depus cererea de plată în prima sau a doua etapă de depunere şi nu s-au autorizat, nu au mai depus o nouă cerere deoarece cererea iniţială depusă de persoană fizică a fost reverificată şi acceptată la plată, cu respectarea condiţiilor de eligibilitate. Şi persoanele fizice care au depus cererea în prima sau a doua etapă şi au retras cererea de plată datorită neautorizării/neactualizării datelor în urma constituirii conform OUG 44, au avut posibilitatea de a solicita reverificarea cererii de plată iniţiale.

550 de cereri

Programul se adresează zonelor defavorizate din judeţul nostru, fie ele din zona de sub munte, fie defavorizate de condiţiile specifice de mediu. „Şi-au depus dosarele fermierii care au adus toată documentaţia prevăzută de lege, dar şi care sunt din următoarele localităţi: Novaci, Baia de Fier, Crasna, Muşeteşti, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti, Tismana şi Padeş, acestea făcând parte din zona de sub munte. În schemă sunt incluse şi localităţile Mătăsari, Bolboşi, Borăscu, Ciuperceni, Negomir, acestea apărând ca zone defavorizate datorită condiţiilor specifice”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj. S-au putut înscrie fermierii care au minim două şi maxim 15 vaci de lapte.

Potrivit reprezentantei APIA Gorj, astăzi a fost ultima zi când solicitanţii care nu au depus cerere în prima sau a doua etapă de depunere şi-au depus cererea de plată la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. „Din câte ştim, pentru sprijinul producătorilor de lapte din zonele defavorizate, sunt circa 550 de cereri depuse, care urmează să fie verificate în lunile următoare”, a precizat Şerbu.

Controlul la faţa locului se va efectua până la data de 10 martie 2011 inclusiv, conform manualului de proceduri elaborat de APIA. Plăţile pentru ajutoarele specifice mai sus menţionate se efectuează până la data de 30 iunie 2011. Prin HG 1303/2010 se majorează cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte la cel mult 250 euro/cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor conform prevederilor HG 755/2010 cu modificările şi completările ulterioare, prin raportarea plafonului de 22.447.205 euro aferent acestei forme de sprijin la numărul de animale eligibile de la nivelul întregii ţări.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here