Indemnizaţie diferenţiată pentru viitoarele mămici gorjence

371

mamiciNoile prevederi privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediul maternal se vor aplica şi pentru mămicile din judeţul Gorj, valoarea acestora nefiind una egală, ci diferenţiată, în funcţie de venituri. Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj este cea care se ocupă de întocmirea dosarelor pentru efectuarea acestor plăţi.

Potrivit Vioricăi Roşianu, directoarea AJPS Gorj, noile prevederi privind acordarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor aplica doar pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011. “Pentru copiii născuţi până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale, reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizaţiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei. Cuantumul este mai avantajos faţă de cel acordat în prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% faţă de 72,25% în prezent)”, a declarat Roşianu. Reprezentanta AJPS Gorj a mai spus că, în situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de un an, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei, şi va beneficia de un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei, dacă părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.

“În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Totodată, dacă părintele nu doreşte să revină la serviciu, va putea opta să rămână acasă vreme de 24 de luni, dar va fi în concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 1 an şi 2 ani”, a spus directoarea AJPS Gorj.

Fără stimulente pentru cei care stau acasă 2 ani

De asemenea, părintele care optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de 2 ani, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, iar stimulentul de inserţie nu se va mai acorda. Totodată, Roşianu a mai spus că pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi este cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei. Potrivit estimărilor Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificări sunt de 100 de milioane de lei în 2011 şi aproximativ 500 de milioane de lei în 2012.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here