Programul „Prima Casă” continuă

389

prima casaFondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunţă faptul că programul „Prima Casă” continuă cu condiţia încheierii ante-contractelor de vânzare-cumpărare până la data de 15 februarie 2010.

Guvernul României a hotărât modificarea normelor de implementare a programului “Prima Casă” în sensul că : ”Pentru achiziţionarea locuinţelor pentru care au fost încheiate sau vor fi încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare în formă autentică sau sub semnătură privată cu dată certă până la 15 februarie 2010 inclusiv, pot fi emise garanţii în condiţiile normelor de implementare a programului Prima Casă în vigoare, cu încadrarea în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009. Darea de dată certă se face potrivit legii”.

Astfel, FNGCIMM SA va continua primirea şi analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, până la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro. Condiţia impusă de lege pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca antecontractele de vânzare-cumpărare să se încheie în formă autentică sau sub semnătură privată, cu dată certă până la 15 februarie 2010. Beneficiarilor programului le este sugerat de către analişti să negocieze în antecontractele de vânzare – cumpărare un termen de minim 65-75 de zile până la finalizarea tranzacţiei.
Pentru rezolvarea rapidă a solicitărilor de garantare, prin eliminarea neconcordanţelor, beneficiarii trebuie să fie atenţi la coincidenţa între datele proprii de identificare (din BI/CI), datele de identificare ale vânzătorului şi ale locuinţei în toate documentele depuse, respectiv: antecontractul de vânzare/cumpărare, declaraţia pe proprie răspundere; extrasul de carte funciară, titlul de proprietate, raportul de evaluare.
Până în present au fost aprobate peste 12.000 garanţii în cadrul Programului Prima Casă, în valoare de peste 500 milioane euro. Prin structură, capital şi distribuţie teritorială, FNGCIMM S.A.-IFN este cea mai reprezentativă instituţie financiară care funcţionează în România în scopul garantării finanţărilor, cu cel mai înalt grad de risc din întregul sistem financiar.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here