Opere brâncușiene, reconstituite la Slatina

894

Muzeul Judeţean Olt a fost, săptămâna trecută, gazda unei expoziţii unice, în cadrul căreia au putut fi admirate 25 de lucrări reconstituite după operele dispărute sau distruse ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

Evenimentul a fost organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Rodion Gheorghiţă – autorul lucrărilor, şi cercetătorul Constantin Barbu, în prezența vicepremierului Paul Stănescu şi a academicianului Andrei Marga. “A reface o lucrare înseamnă două lucruri. Primul, să-l înţelegi pe cel care a făcut-o şi doi, ce reprezintă. Dacă a făcut un portret de femeie trebuie să înţelegi şi să simţi. Trebuie să intri în mâna lui Brâncuşi, în simţul lui, în starea în care a fost. M-am folosit de talentul meu şi de credinţa pe care o am pentru a putea descifra arta şi opera lui. Şi cele de început, portretele, dar şi cele moderne, ancestrale, sunt la fel de grele. Primele, pentru că trebuie să intri în tuşeul, în mâna lui şi trebuie să identifici fiecare gest al modelajului. Fiecare lucrare este foarte elaborată, foarte conştiincios lucrată ca dimensiune, ca plasticitate, ca înţelegere a personajului. Este exact ca un actor care interpretează un rol”, a declarat Rodion Gheorghiţă, autorul lucrărilor pentru presa locală din Olt. Personalităţile prezente au primit o plachetă şi o medalie, organizatorii afirmând că evenimentul este parte a unui proiect mai mare. ”Brâncuşi la Slatina, în anul centenarului, este un element de identitate naţională. Este cuvântul pe care poporul român trebuie să-l spună în lume. Noi, românii, avem un cuvânt de spus, doar că trebuie să-l rostim. În această raţiune cred că se încadrează momentul de astăzi, care este piatra de temelie a unui proiect mai mare. În calitate de organizator, acordăm personalităţilor prezente o plachetă şi o medalie care să puncteze acest eveniment de început din municipiul Slatina”, a precizat și Viorel Pintea, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatine.

Brâncuși, și în atenția telespectatorilor
În cursul lunii curente, sculptorul gorjean Constantin Brâncuși va fi din nou în atenția publicului, ca urmare a împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncușian de la Târgu-Jiu. Și la nivel național i se va aduce un omagiu părintelui sculpturii moderne. Din 5 octombrie, TVR 1 lansează proiectul ”Români care au schimbat lumea”, o serie de 20 de filme documentare, portrete ale unor figuri de români care au influenţat lumea în care trăim. Printre geniile româneşti care au aşezat ţara noastră pe harta lumii şi ale căror portrete le vom putea vedea la TVR 1 se numără: Ana Aslan, Regina Maria, Anghel Saligny, Regele Mihai, Elie Wiesel, Emil Palade, Henri Coandă, Victor Babeş, Emil Racoviţă, Tristan Tzara, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuşi, Ion Cantacuzino, Traian Vuia, Hermann Oberth, Nicolae Titulescu, Elisa Leonida Zamfirescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here