După sperietura pestei porcine africane – DSVSA Gorj, în prima linie la prevenirea apariției pestei micilor rumegătoare

627

Deşi au fost închise primele focare de pestă porcină africană din ţara noastră, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă apariţia câtorva focare de boală de pestă a micilor rumegătoare în Bulgaria.

 Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare. Pentru a păstra acest statut, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ANSVSA a întreprins acțiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România. Astfel, ANSVSA a transmis în teritoriu, inclusiv la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate, întâlniri care au vizat: informarea medicilor veterinari cu atribuții specifice, a operatorilor economici și a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerț cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria; intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoașterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificațiile Organizației Mondiale de Sănătate Animală (OIE); întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile  de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animale la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.

În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferință cu reprezentanții de la Gorj ai DSVSA şi din ţară pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un exercițiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare. ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA Gorj, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp conducerii ori reprezentanţilor DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here