„Ziua internaţională de luptă pentru eradicarea sărăciei”, marcată la Târgu-Jiu

401

Joi, 17 octombrie 2013, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu s-a desfăşurat Simpozionul „Unităţile protejate, mijloace eficiente de combatere a sărăciei”. Evenimentul a marcat „Ziua internaţională de luptă pentru eradicarea sărăciei” şi a fost organizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.

Ziua de 17 octombrie este declarată din anul 1999 de către Organizaţia Naţiunilor Unite „Ziua internaţională de luptă pentru eradicarea sărăciei”. Această zi nu a fost trecută cu vederea de către reprezentanţii DGASPC Gorj, aceştia organizând un simpozion cu titlul: „Unităţile protejate, mijloace eficiente de combatere a sărăciei”. „Trebuie să acordăm o atenţie sporită celor care poate nu au avut aceeaşi şansă ca mulţi dintre noi, dar care au foarte multe de oferit societăţii româneşti, o societate sănătoasă, după cum ne place să spunem nouă, tuturor”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Organizatorii au invitat la eveniment reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţul nostru, cărora le-au vorbit despre importanţa zilei de 17 octombrie. „Ziua de 17 octombrie este „Ziua internaţională a luptei pentru eradicarea sărăciei”. În cadrul acestei zile, am organizat un simpozion cu unitatea protejată de la Târgu-Cărbuneşti; este o formă, mica, într-adevăr, de luptă împotriva sărăciei. Să ţinem cont de faptul că, în general, persoanele cu dizabilităţi provin din medii defavorizate şi sărace. Noi am încercat, în cadrul activităţii de la Târgu-Cărbuneşti, să dezvoltăm aceste activităţi din unitatea protejată „Sfântul Constantin”, prin desfăşurarea unor activităţi desfăşurate pe şase sectoare de producţie”, a precizat Dr. Augustin Bucă, directorul Complexului de Servicii comunitare cu secţii protejate pentru recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap şi formare profesională Târgu-Cărbuneşti.

Şase tineri cu dizabilităţi, angajaţi la Cărbuneşti
În cadrul secţiei protejate „Sfântul Constantin” din Târgu-Cărbuneşti sunt angajaţi şase tineri cu dizabilităţi. Acestora li s-a asigurat o integrare socială şi profesională promptă. „Cei şase tineri cu dizabilităţi, angajaţi în cadrul unităţii noastre beneficiază şi de o integrare socială pe măsură; în sensul acesta, în luna februarie, patru dintre ei au beneficiat de două apartamente ANL de la Primăria Târgu-Cărbuneşti. Zilele acestea, un alt tânăr urmează să primească o locuinţă socială de la Primăria Târgu-Jiu, al şaselea locuind în familie. Deci integrarea socială a lor, cât şi profesională realizându-se în totalitate. În centru sunt 41 de beneficiari, tineri cu dizabilităţi uşoare şi medii. În afară de aceştia, sunt şi cei şase tineri care lucrează în secţiile protejate şi locuiesc în exteriorul locaţiei. Anul trecut am avut un rulaj pe unitatea protejată de 414.000 lei, iar din această sumă se cumpără materiale care sunt necesare pentru desfăşurarea activităţii”, a explicat Dr. Augustin Bucă, directorul Complexului de Servicii comunitare cu secţii protejate pentru recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap şi formare profesională Târgu-Cărbuneşti.

Legislaţia susţine integrarea persoanelor cu dizabilităţi
La Simpozionul „Unităţile protejate, mijloace eficiente de combatere a sărăciei”, Mircea Andrei, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a spus că „legislaţia permite ca toate unităţile cu peste 50 de angajaţi, publice sau private, au obligaţia ca 4% din numărul total de salariaţi să fie persoane cu handicap. Din păcate, de multe ori, această prevedere nu se aplică. Unităţile care au peste 50 de salariaţi preferă să plătească 50% din salariul minim pe economie pentru o persoană cu handicap neangajată, decât să angajeze astfel de persoane. Legislaţia mai oferă şi posibilitatea de a cumpăra produse şi servicii de la unităţi protejate autorizate. La nivelul judeţului Gorj, până la ora actuală am avut 4 unităţi protejate, în prezent mai sunt două: unitatea protejată „Sfântul Constantin” de la Târgu-Cărbuneşti şi unitatea protejată „Sfântul Andrei” din cadrul asociaţiilor cu handicap din Oltenia”.
Acest simpozion se înscrie într-o serie de manifestări ce au drept scop marcarea zilei internaţionale de luptă pentru eradicarea sărăciei şi vine în întâmpinarea nevoilor instituţiilor/societăţilor cu peste 50 de angajaţi, care doresc să achiziţioneze produse de la unităţi protejate conform art. 78 din Legea 448/2006.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here