Râul Olteţ, ecologizat la a VII-a ediţie a Campionatului Mondial de Pituluşu’

364

Ecologizarea bazinului râului Olteţ în amonte de comuna Polovragi s-a realizat sâmbătă, 12 octombrie 2013, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Campionatului Mondial de Pituluşu’. Acţiunea s-a desfăşurat pe parcursul a şase ore, cei 25 de participanţi strângând 1.400 kg de deşeuri pe o distanţă de circa doi kilometri.

Campionatul Mondial de Pituluşu’ este o acţiune organizată de Clubul Montan White Wolf Baia de Fier. Cea de-a VII-a ediţie s-a desfăşurat pe data de 12 octombrie şi a presupus ecologizarea bazinului râului Olteţ în amonte de comuna Polovragi, pe o distanţă de circa 2 kilometri, incluzând versantul abrupt al cheilor şi lunca râului. „S-au strâns circa 1.400 kg deşeuri din care 2/3 provenite de la populaţia locală şi 1/3 abandonate de turişti în sezonul de vară. Predominant au fost recipiente pentru lichide (PET-uri, doze, sticle), deşeuri menajere, deşeuri de materiale de construcţii, scutece de unică folosinţă pentru copii şi bătrâni. Inconştienţa şi iresponsabilitatea celor care aruncă aceste deşeuri nu au limite atâta timp cât, la fiecare ediţie (în perioada 2009 – 2013) s-au adunat între 1,2 – 2,5 tone gunoaie din perimetre cu statut de zonă turistică şi arie protejată – Sit Natura 2000”, a precizat Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului White Wolf Baia de Fier.
Eforturile autorităţilor şi ale voluntarilor sunt zadarnice atât timp cât legislaţia protecţiei mediului este deficitară şi nu se aplică cu maximă rigurozitate tuturor celor vinovaţi. Cu toate că sistemul de colectare a gunoaielor în zona Polovragi – Baia de Fier este funcţional, o parte din populaţie, cu apucături arhaice, continuă să creeze depozite ilegale de deşeuri care devin adevărate focare de infecţie şi poluare a mediului înconjurător.
Susţinătorii acestei acţiuni de ecologizare au fost: Complex Peştera Muierilor Baia de Fier, Agenţia Happy Turism Bucureşti şi Card Blue Bucureşti.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here