14 contribuabili din judeţ, sancţionaţi de AJFP Gorj

358

Reprezentaţii Agenţiei Judeţene de Administrare Fiscală (AJFP) Gorj au recuperat peste 6.400 de lei de la contribuabilii care au rămas în urmă cu plata taxelor şi impozitelor în luna septembrie. Totodată au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 de lei.

Finanţiştii gorjeni au luat măsuri împotriva contribuabililor care nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele aferente lunii septembrie. Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al AJFP Gorj menţionează: “Urmare a acţiunilor de inspecţie fiscală de către AJFP Gorj, în luna septembrie, au fost constatate sume suplimentare în valoare de 6.416 mii lei, fiind totodată aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 lei şi au fost dispuse de asemenea măsuri ce constau în instituirea sechestrelor asiguratorii în vederea sumelor constate. Verificarea a avut loc la 14 contribuabili de pe raza judeţului cărora li s-au întocmit sesizări penale privind combaterea evaziunii fiscale suma cu care bugetul general consolidat a fost prejudiciat fiind de 6.060 lei”.

Documente, emise de către societăţi de tip „fantomă”
Penciu mai spune de asemenea că unul dintre contribuabilii verificaţi, care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, s-a constatat că avea înregistrat în evidenţe contabile documente emise de către societăţi de tip fantomă” care emit documente în scopul înregistrării de către beneficiar de cheltuieli care micşorează profitul impozabil şi totodată taxa pe valoarea adăugată de plată. Acelaşi contribuabil nu declarase şi virase în totalitate veniturile realizate. Prejudiciul astfel creat bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi TVA este în suma de 1.515 lei.
Un alt contribuabil care desfăşura activitate de fabricare de mobilă pentru birouri şi magazine a prejudiciat statul cu suma totală de 519 mii lei, urmare a neadmiterii la deducere, la calculul impozitului pe profit. Acelaşi tip de operaţiuni a fost întâlnit şi în cazul unui alt contribuabil care desfăşoară activitate de recuperare a materialelor reciclabile sortate, în acest caz prejudiciul creat bugetului de stat fiind în suma de 499 mii lei. De asemenea s-a constatat ca acest contribuabil nu declarase şi nu virase către bugetul statului suma de 35 mii lei constând în redevenţe miniere şi taxe de exploatare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here