Zeci de vârstnici îşi trăiesc bătrâneţea la căminul de la Dobriţa

1917

În timp ce majoritatea bătrânilor trăiesc alături de copii şi nepoţi, sunt şi vârstnici a căror unică familie o reprezintă angajaţii din căminele unde sunt instituţionalizaţi. Este şi cazul celor 50 de beneficiari de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa. Deşi beneficiază de condiţii hoteliere bune, bunicii şi bunicuţele resimt lipsa rudelor de sânge. Monotonia a pus stăpânire pe existenţa lor şi, deşi nu le lipseşte nimic din punct de vedere material, fericirea nu-şi mai găseşte loc pe chipurile lor.

La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa s-au realizat investiţii importante, creându-se condiţii de excepţie pentru beneficiari. În urmă cu câteva zile, conducerea Consiliului Judeţean Gorj a participat la finalizarea unui proiect cu finanţare externă care a îmbunătăţit considerabil serviciile din acest cămin. Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale şi ridicarea acestora la standarde europene în cadrul Centrului de Îngrijire şi asistenţă Dobriţa, judeţul Gorj, cu impact direct asupra egalizării şanselor de acces al persoanelor la servicii specifice de asistenţă medico-socială şi de îngrijire. Prin construirea noului pavilion de la căminul Dobriţa, a fost realizat un număr de 50 de locuri de cazare, inclusiv grupuri sanitare aferente, respectiv 16 camere cu două paturi (suprafaţa utilă 18,37 metri pătraţi) şi 6 camere cu trei paturi (suprafaţa utilă 22,83 metri pătraţi). De asemenea au fost create spaţii pentru activităţi şi servicii, după cum urmează: cabinet asistente – cu grup sanitar şi vestiar; cabinet infirmiere – cu grup sanitar şi vestiar; izolator pentru persoane cu boli contagioase; sală kinetoterapie şi masaj. Prin reorganizarea spaţiilor existente în pavilionul A şi pavilionul B, vor fi amenajate alte spaţii necesare funcţionării centrului rezidenţial conform normelor în vigoare, şi va fi înfiinţat un nou serviciu social „Centru de recuperare-reabilitare” cu o capacitate de 11 locuri. „Este un centru modern, după realizarea acestei investiţii şi sunt foarte mulţumit de condiţiile pe care le vor avea beneficiarii. Noi am încercat să dotăm, în baza acestui proiect, cu tot ce este necesar pentru o viaţă normală: paturi, noptiere, frigider, televizor” a declarat Constantin Petcoiu, directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa, cu ocazia finalizării proiectului.
Cât priveşte dotările şi echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului, acestea constau în: mobilier saloane beneficiari (12 paturi, 12 dulapuri, 12 noptiere, mese, scaune etc.), mobilier medical (cărucioare, mese instrumentar, suporturi pentru perfuzii etc.), mobilier sală de relaxare (3 canapele, 2 fotolii) mobilier sală de mese, frigidere, televizoare, precum şi alte produse / dotări necesare funcţionării centrului, în conformitate cu standardele specifice în domeniu.

În lux, suspină după dragostea familiei
Bătrânii găzduiţi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa le sunt profund recunoscători celor care îşi dau interesul pentru a nu le lipsi nimic. Totuşi, deşi trăiesc în lux, absenţa membrilor familiei le lasă un gust amar. „Nimic nu ne lipseşte, avem mâncare, avem tot ce ne trebuie. Suntem îngrijiţi bine şi mulţumim pentru asta conducerii de aici şi de la judeţ. Ne e bine, dar ducem dorul rudelor. Avem activităţi, dar nu e ca acasă”, spune cu regret o bătrână de la Căminul Dobriţa.
O altă beneficiară spunea că zilele lor trec greu, aflându-se mereu într-o oarecare aşteptare, fie că este vorba despre aşteptarea unei vizite, sau a unei noi zile. Bătrânii de la Dobriţa cu un ochi râd, cu altul plâng. Sunt liniştiţi şi fericiţi că autorităţile le sunt alături şi le asigură toate cele necesare traiului zilnic, însă sunt trişti că nu au alături familiile în care cândva erau apreciaţi.

Listă de aşteptare la DGASPC Gorj
La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj există o listă de aşteptare pentru ocuparea unui loc în căminul de bătrâni. „Pe lista de aşteptare avem 6 persoane, care ulterior vor primi dispoziţii pentru a fi mutate în acest centru modern care s-a deschis la Dobriţa. Beneficiarii acestor servicii sunt persoanele adulte cu handicap. Toate persoanele care doresc să obţină un loc în sistemul rezidenţial trebuie să depună un dosar pe strada Bradului nr. 9 şi, în urma punctajului obţinut de fiecare persoană în parte vor primi dispoziţii pentru a fi mutate în acest centru. Contribuţia fiecărui beneficiar în parte este de 602 lei, restul suportând noi”, confirmă Mircea Andrei, director adjunct al DGASPC Gorj.
Cel mai probabil, în următoarea perioadă se vor găsi locuri în cămin şi pentru aceste persoane. Se vor îngroşa, astfel, rândurile celor care îşi trăiesc restul zilelor într-o instituţie de stat şi nu în sânul familiilor pentru care au trudit o viaţă-ntreagă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here