Copiatul dăuneavă grav sănătăţii

349

Au simţit-o pe pielea lor cinci liceeni din Gorj care au fost nevoiţi să ceară ajutorul medicilor pentru a le scoate din urechi sursele de ispiraţie. ORL-iştii au fost, la rândul lor, nevoiţi să improvizeze un dispozitiv magnetic pentru a extirpa microcăştile din timpane. Au fost, însă, şi cazuri în care elevii au fost trimişi de urgenţă în clinicile universitare pentru a fi operaţi. Elevii şi-au riscat auzul pentru a promova examenul de bacalaureat. Şi ţinând cont că „hoţul neprins e negustor cinstit”, elevii nu vor fi sancţionaţi.

Liceenii sunt în stare să facă orice pentru a promova examenul de maturitate. Chiar să-şi rişte sănătatea. Ultima metodă de copiere este cu ajutorul microcăştilor. Un dispozitiv magnetizat care se introduce în ureche, lipit de timpan. Este conectat la telefonul mobil, iar cineva îţi poate spune toate răspunsurile la subiectele pe care le ai de rezolvat, de la celălalt capăt al firului. Pe asta s-au bazat şi câtiva liceeni din Gorj. Şi au avut noroc, Nu au fost prinşi copiind, însă au dat de alte probleme. Nu au mai putut să scoată mircocasca din ureche. Şi au ajuns la spital.

Au avut nevoie de intervenţie chirurgicală
Lucrurile nu sunt atât de simple nici în când ajung pe mâna medicilor de la ORL. Ca să-i poată salva, medicii au improvizat un dispozitiv. „Avem un magnet, care este foarte greu. Venim cu acesta în conductorul auditiv şi tragem casca”, a decalar medicul Gheorghe Stanciu, şef secţie ORL. Asta însă în cazurile fericite. Au fost elevi pentru care lucrurile s-au complicat. Pentru unii dintre ei, sursa de inspiraţie nu a putut fi scoasă decât cu intervenţie chirugicală. În total, 5 elevi au ajuns la spital şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Situaţia este cunosctă de Inspectorat
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj cunoaşte aceasta situaţie şi s-a autosesizat. Însă nimeni nu poate demostra că elevii chiar purtau acele căşti atunci când au susţinut examenul de bacalaureat. Şi dacă nu au fost prinşi atunci, acum este prea târziu. Un singur caz a fost înregistrat în Gorj, în această sesiune de bacalaureat. “Am avut un caz cu o elevă la Motru, care a fost prinsă copiind şi a fost dată afară din sala de examen. Nu mai poate susţine examenul timp de doua sesiuni. Abia anul viitor, în toamnă, se mai poate înscrie şi trebuie să dea toate examenele, inclusiv competenţele”, a declarat Ion Işfan, inspector general IŞJ Gorj. Până atunci, ceilalţi elevi neprinşi sunt negustori cinstiţi.
Anamaria Cătălinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here