Un marfar cu 19 vagoane pline de carbune a deraiat!

586

Incendiu la o garnitură de tren de marfă în cel mai lung tunel din judeţul Hunedoara

Este scenariul unui amplu exerciţiu organizat de I.S.U. Hunedoara în colaborare Regionala CF Timişoara şi CFR Infrastructură. Scenariul aplicaţiei a presupus că o garnitură de tren de marfă, având în compunere 19 vagoane încărcate cu cărbune, ce circula pe ruta Târgu Jiu – Deva, a deraiat şi s-a izbit de pereţii laterali ai tunelului feroviar din zona Băniţa. La bordul locomotivei electrice a izbucnit un incendiu iar 5 persoane, blocate în locomotivă, sunt rănite. Din cauza curenţilor de aer formaţi în tunel incendiul se propagă şi la primul vagon încărcat cu cărbune, existând riscul să se extindă la întreaga garnitură.

Evenimentul s-a produs, în cel mai lung tunel feroviar din judeţul Hunedoara, cu o lungime de 665 m, într-o zonă greu accesibilă. Pentru a ajunge la intrarea în tunel forţele de intervenţie au coborât pe o scară metalică iar echipamentele şi accesoriile necesare acţionării au fost distribuite cu ajutorul corzilor de pe un viaduct situat la mai bine de 10 metri de locul intervenţiei.

Echipele de intervenţie au desfăşurat operaţiuni de stingere a incendiului, în condiţii de siguranţă, şi limitare a propagării acestuia la garnitură, concomitent cu operaţiunile de salvare a celor 5 oameni răniţi din locomotivă. Aceştia au fost scoşi în siguranţă din tunel şi predaţi echipajelor SMURD, care i-au stabilizat şi transportat la ambulanţe.

În exerciţiu au fost implicaţi zeci de oameni de la Detaşamentul de Pompieri Petroşani, Detaşamentul de Pompieri Deva, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Regionala CF Timişoara, CFR Infrastructură şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Băniţa.

Obiectivele aplicaţiei au constat în pregătirea personalului participant prin executarea întrunită a mai multor măsuri şi operaţiuni, precum şi, exersarea cooperării interinstituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here