Avocaţi şi notari, aşteptaţi să-şi plătească Sănătatea

367

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj expediază, în perioada imediat următoare, nu mai puţin de trei mii de înştiinţări către persoanele din judeţul nostru, care au uitat să-şi achite contribuţiile pentru Sănătate. Deciziile au fost emise pentru avocaţi, notari, persoane fizice autorizate şi alte categorii de contribuabili. Totalul sumelor ce trebuie recuperate se ridică la 2.281.664 lei, dintre care 1.552.900 lei reprezintă contribuţii, diferenţa provenind din majorări şi penalităţi.

Trei mii de persoane din judeţul nostru au uitat sau au omis să-şi achita contribuţiile la Sănătate. În categoria persoanelor fizice cu aceste datorii intră membri întreprinderilor individuale (II), ai întreprinderilor familiale (IF), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfăşoară o activitate economică, persoane care realizează venituri din profesii libere (medici, avocaţi, experţi contabili, notari şi aşa mai departe), cele care au venituri din activităţi agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, dar şi persoanele fără venit.

Debite de 2.281.664 lei
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj expediază, în următoarele zile deciziile de impunere celor trei mii de persoane care figurează cu debite. Sumele datorate depăşesc două milioane de lei noi. „Avem 3.000 de decizii. Ca şi sume, ar fi 1.552.900 lei contribuţii şi 728.764 lei – majorări şi penalităţi. Aici se regăsesc PFA – uri, IF – uri, avocaţi, notari, medici şi aşa mai departe. Este vorba despre contribuţii neplătite în ultimii ani, începând cu 2010”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Calculul contribuţiilor datorate la sistemul de asigurări de sănătate este calculat de către reprezentanţii CJAS Gorj. Contribuţia unei persoane fizice este de 5,5% din veniturile lunare realizate, sau de 39 de lei pe lună pentru persoanele care nu realizează venituri.

30 de zile de contestaţii
Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuabilii au posibilitatea de a depune contestaţii la CJAS. Termenul de contestare este de 30 de zile de la primirea deciziei. „Începând cu data de 15 mai noi trimitem cele trei mii de decizii. După ce primesc deciziile, contribuabilii pot depune contestaţii în termen de 30 de zile. Sumele datorate se plătesc la Finanţe”, precizează preşedintele CJAS Gorj. Reamintim faptul că de la 1 iulie 2012, declararea şi plata contribuţiilor la sănătate şi la pensii ale persoanelor fizice care practică diverse activităţi economice se face la Fisc.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here