Tot mai multe mame minore – Centrul Maternal, căminul copiilor cu copii

356

La ora actuală, Centrul Maternal din Târgu-Jiu găzduieşte zece mămici cu 17 copii. Trei dintre acestea sunt minore, cea mai tânără având 15 ani; ea a născut în urmă cu câteva zile, un băieţel perfect sănătos. Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal spune că fenomenul mamelor minore a căpătat amploare în ultimii trei ani, în ciuda eforturilor depuse de specialişti în scopul stopării acestor cazuri.

La nivelul judeţului Gorj, în ultimii ani, a început să capete amploare fenomenul mamelor minore. Psihologii spun că tinerele care devin mame la vârste fragede au parte de o maturizare precoce, de o schimbare rapidă de roluri. Practic, aceste mame sunt copii cu copii. Specialiştii spun că primul şi cel mai grav actor al sarcinilor la vârsta adolescenţei este neinformarea sau proasta informare. Nu doar mama minoră este vinovată în acest caz, lipsa informării, sau informarea proastă este o responsabilitate colectivă, a întregii societăţi: familie, şcoală.

Elevă de clasa a VIII-a, proaspătă mămică
La Centrul Maternal din Târgu-Jiu găsesc sprijin tinerele mămici care nu sunt susţinute de familiile lor. În acest moment, unitatea găzduieşte zece mămici cu 17 copii. Trei dintre acestea sunt minore, cea mai tânără având 15 ani; ea a născut în urmă cu câteva zile, un băieţel perfect sănătos. „Am avut o gravidă, care a născut duminică un băieţel perfect sănătos, de 3.300 grame. Ea este elevă în clasa a VIII- a şi provine dintr-o familie dezmembrată, astfel că părinţii nu o vizitează. Ea va rămâne la noi cu tot cu copil, până când vom găsi o soluţie”, menţionează Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal.
Proaspăta mămică nu este singura minoră de la Centrul Maternal, la ora actuală aflându-se aici încă două tinere mămici, una de peste 16 ani, cealaltă de aproape 18.

Fenomen cu tendinţă de amplificare
Directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu spune că fenomenul mamelor minore a început să capete amploare în ultimii doi-trei ani. Cauzele acestei situaţii sunt multiple şi, deşi s-a încercat luarea de măsuri pentru eradicarea fenomenului, din păcate tot mai multe tinere ajung să fie mame prea devreme. „De acum 2-3 ani a luat amploare acest fenomen, care este pus pe seama lipsei de instruire şi educaţie; în primul rând, fenomenul apare în familiile dezmembrate. Noi am încercat să luăm măsuri, contactând reprezentanţii primăriilor din judeţ şi solicitându-le să ia, la rândul lor, măsuri şi să supravegheze tinerele cu risc de a ajunge în această situaţie. Dacă în urmă cu câţiva ani aveam un caz pe an, acum avem câte 3-4 pe an”, explică Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here