CNSAS a scos la lumină o cârtiță din zona Motru! – Ziua – director în minerit, noaptea – ISTODOR de la Secu

1206

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a dezvăluit, în decembrie, numelele unui alt sifonar la fosta Securitate, din județul Gorj. Respectivul este azi președinte la organizația locală a PSD Horăști, făcând parte și din structura de conducere a PSD Motru. Ion Anghelescu, că despre el este vorba, a intrat sub lupa CNSAS din vremea când era consilier municipal la Motru, mandat încheiat în vara lui 2016, social-democratul fiind cel care a ocupat, politic, și funcția de director al Direcției Publice din localitate. Pesedistul Anghelescu, lucru care pare greu de crezut astăzi, a scris, în calitate de mare șef în mineritul motrean, epistole lungi către Securitate, scuzându-și identitatea reală sub numele conspirative “ISTODOR” și “V.ISTODOR”.

Prin adeverința cu numărul DJ/ 2642/12.12.2017, CNSAS dezvăluie dubla identitate a fostului ales local Ion Anghelescu, cel care în 1986 a acceptat să bată palma cu Securitatea, semnând un angajament benefic pentru ambele părți, motreanul, mare șef și pe atunci, dar și ulterior, în mineritul motrean, scriind de zor împotriva colegilor și subalternilor săi din Motru. O spun cu subiect și predicat cei de la CNSAS care explică și pe baza căror considerente Anghelescu a avut profilul cerut de fosta Securitate. “Anghelescu Ion este titular al dosarului fond reţea nr. R 252073 (cotă C.N.S.A.S.). Domnia sa a fost recrutat pentru acoperirea informativă a Minei Motru-Vest din cadrul Complexului Minier Motru; la data de 27.02.1986 a semnat un Angajament, atribuindu-se numele conspirative „V. ISTODOR” / ’’ISTODOR”. Direcţia de Specialitate a identificat, atât în dosarul personal, cât şi în dosarele nr. I 16760 şi R 248680 (cote C.N.S.A.S.) următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul ANGHELESCU Ion’’, se arată în cuprinsul adeverinței CNSAS.

Lista neagră
Anghelescu s-a obligat și să “ciripească” despre anumite persoane pe care le cunoaște din județ, ca pe parcurs, lista să fie și mai lungă. “Notă despre persoanele pe care le cunosc şi despre care pot să dau relaţii, din 27.02.1986, întocmită şi semnată olograf de titular: L. I., maistru electromecanic la mina Motru-Vest, cunoscut ca membru al unei secte religioase, domiciliat în oraşul Motru. – S. M., contabil la mina Motru-Vest, necăsătorit, cu domiciliul în localitatea Leurda, oraş Motru. – M. I., absolvent al şcolii de maiştri, în prezent angajat ca miner, cu domiciliul în oraşul Motru. – M. S., electrician la mina Motru-Vest, necăsătorit, cu domiciliul în oraşul Motru. – A. M., inginer la mina Motru- Vest, absolvent al Institutului de mine Petroşani, îl cunosc de pe timpul studenţiei, necăsătorit, cu domiciliul în comuna Samarineşti, jud. Gorj. – N. I., inginer minier la mina Motru-Vest, absolvent al I.M. Petroşani, îl cunosc de pe timpul studenţiei, căsătorit, cu domiciliul în oraşul Motru’’, semnează lista neagră, actualul social-democrat.

Informații explozive
La scurt timp după intrarea în pâine, Anghelescu începe să muncească cu adevărat pentru fostul organ opresiv. O notă informativă din 05.03.1986, întocmită şi semnată olograf de titular cu numele conspirativ “V. ISTODOR” conține următoarele: “Sursa vă informează următoarele aspecte: La mina Motru-Vest pentru păstrarea şi depozitarea materialelor explozive există amenajat un depozit subteran cu o capacitate de circa 1000 Kg. Din cele constatate personal, rezultă că deşi acesta este asigurat conform legii, fiind prevăzut cu uşi metalice şi încuietori, totuşi există unele fisuri în ceea ce priveşte manipularea explozivului de la un schimb la altul, întrucât şeful de depozit, respectiv, artificierul T., care are obligaţia ca la fiecare schimb să fie la faţa locului pentru luarea şi darea în primire a explozibilului, există situaţii când nu vine, probabil că explozivul se manipulează direct de către artificierii din depozit (prin înmânarea cheilor de la un schimb la altul) sau direct între aceştia fără a exista un control sever în ceea ce priveşte folosirea explozibilului. De fapt, am asistat la o discuţie controversată între şeful de depozit şi maistrul minier P. I. care îl pontează, cel din urmă ameninţându-l că dacă va mai lipsi de la lucru îl va pune nemotivat.” Următoarea notă se dă, de către același salariat fruntaș, în 20 octombrie a aceluiași an, astfel: “Notă informativă din 22.10.1986, întocmită şi semnată olograf de titular cu numele conspirativ „V. ISTODOR”: ”Sursa ne informează că şi-n prezent au loc stagnări temporare în funcţionarea circuitului de transport suprafaţă de la mina Motru-Vest, lucru ce impietează asupra livrărilor de cărbune. Printre cauzele care conduc la această situaţie sunt: lipsa de interes din partea personalului existent în supravegherea şi intervenţia operativă pentru înlăturarea unor defecţiuni ce apar. Lipsa de personal calificat care să se preocupe de aceste probleme. Această situaţie se va înrăutăţi în sezoanele care urmează întrucât nici până în prezent nu au fost luate măsuri de acoperire în întregime a circuitului, fapt ce va determina împotmoliri şi arderi ale motoarelor de acţionare”.

Felicitări la Securitate, sub formă de note informative
Între Crăciunul și Revelionul lui 1986, Anghelescu mai scrie ceva, adică un fel de felicitare pentru Securitate. Mai exact, motreanu dă o altă notă informativă, datată cu 28.12.1986, întocmită şi semnată olograf de titular cu numele conspirativ “V. ISTODOR”astfel : “Sursa vă informează următoarele: La punctul de încărcare al minei Motru-Vest, care cuprinde şi circuitul de benzi până la banda nr. 5 îşi desfăşoară activitatea un nr. de circa 40 persoane (mecanici, electricieni, necalificaţi). În rândul acestora s-au creat nemulţumiri întrucât retribuţia primită nu corespunde activităţii desfăşurate în sensul că deşi s-a îndeplinit planul şi chiar depăşit planul de livrare, aceştia au obţinut salariul de bază sau chiar au fost penalizaţi, fapt ce face ca o parte din aceştia vor să-şi manifeste intenţia de a părăsi unitatea”. Următoarea notă apare, apoi, pe 7 mai 1987, astfel: “Sursa vă informează următoarele: în ceea ce priveşte activitatea la mina Motru-Vest situaţia este destul de gravă. În primul rând, activitatea de producţie este îngreunată datorită condiţiilor geologice existente, condiţii care ar putea fi îmbunătăţite prin luarea unor măsuri de siguranţă înainte de pregătirea pentru exploatare a stratului de cărbune. Menţionez că mina având două sectoare şi ambele exploatând stratul V de la data de 1 ianuarie 1987, aproximativ, mina nu mai dă randamentul scontat. În cadrul sectorului I abatajul 20 trebuia să fie primul abataj pus în exploatare din stratul V abataj care încă de la pornire întâmpină greutăţi datorită condiţiilor geologice care nu au fost luate în considerare (Proiecte de asecare a stratului agvifer direct pe stratul de cărbune neexecutate). În cadrul sectorului II situaţia s-a înrăutăţit mult în ultimul, mai precis de la sosirea la conducerea sectorului a tov. sing. S. V. despre care nu pot spune că ar fi nepregătit din punct de vedere profesional, dar felul său de a lucra cu oamenii lasă de dorit. Nu vrea să colaboreze cu subalternii săi, adj. şef sector, ingineri de sector, maiştri, oameni care stau efectiv la locurile de muncă din subteran. Datorită situaţiei create în cadrul sectorului II (în cadrul conducerii sectorului relaţiile de colaborare dintre conducere şi oamenii muncii au dispărut)”.

Personalul Minei Motru, săpat de ISTODOR!
Pe parcurs, notele lui ISTODOR devin mai agresive, acesta făcând referire, mai mult, la personalul minei din Motru. Se vede asta în nota informativă dată pe 11 iunie 1987 de același ISTODOR, astfel: “Una dintre cauzele care periclitează activitatea de livrare a cărbunelui la punctul de lucrare al minei Motru-Vest este lipsa de răspundere din partea personalului existent la acest loc de muncă şi-n general a personalului cu atribuţiuni de îndrumare şi control îndeosebi a maiştrilor, fapt ce conduce la o serie de caramboluri creându-se pericolul chiar a spintecării pericolului de bandă. Deşi există montat un electromagnet acesta nu-şi poate îndeplini funcţiile fiind deranjat, existând astfel riscul ajungerii unor materiale feroase în cărbunele livrat. Vinovată se face şi conducerea unităţii care nu controlează activitatea de la acest punct nevralgic şi nu desemnează oameni competenţi la acest punct de lucru’’. Nota dată apoi pe 11.08.1987, întocmită şi semnată olograf de titular cu numele conspirativ ”V. ISTODOR este și mai relevantă”: “Urmare a sarcinilor trasate în ultima perioadă îndeosebi după măsura ce se preconiza a fi luată, respectiv de introducerea legitimaţiilor pentru desfacerea /…/ au purtat discuţii cu o serie de muncitori atât în sălile de apel, cât şi la locurile de muncă şi-n marea majoritate a cazurilor aceştia considerau ca binevenită această măsură, lucru ce le asigura pâine la fiecare, evitând şi aglomerările. În nici o situaţie nu am sesizat vreun muncitor care să comenteze nefavorabil această măsură. Tot după aprecierea acestora, nemulţumiţi ar fi aceia care nu sunt angajaţi şi se aprovizionează de la gurile de mină, precum şi cei care vin din alte localităţi în acelaşi scop în oraşul Motru”.

Încă două pagini de informări, treptele urcate de Anghelescu!
Notele date apoi de Anghelescu se mai întind pe încă două pagini din adeverința CNSAS, fapt care arată că informările respectivului erau bine apreciate de Securitate. De altfel, și după comunism, fostul ciripitor, care s-a dovedit că nu a fost lucrător ori colaborator al Securității, a picat tot bine în picioare. Acesta a făcut și face politică, iar urmare a partidului în care activează a deținut funcții de conducere atât în minerit, cât și în administrația municipală. Acum, ISTODOR este președintele PSD Horăști și decident în organul de conducere al PSD Motru, partid care arată că are nevoie și de astfel de “scriitori,,.
A.STOICA

2 COMENTARII

  1. Am citit articolul si am tras o concluzie trista , nu se spune nimic de turnatoriile facute de acesta in legatura cu colegii care criticau regimul sau ereau nemultumiti de modul de viata ci numai desprea activitatea si munca pe care o prestau subordonatii acestuia de unde si concluzia ca articolul este unul comandat ca sa l faca pe acest turnator un erou care se ocupa de mersul in siguranta al productiei !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.