Stănchescu a depistat un document care facilitează repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

349

Scriitorul Laurian Stănchescu a realizat mai multe demersuri în scopul repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuşi la Hobiţa. Acesta s-a adresat către guvernanţi, preşedinţie, parlamentari, pentru a sprijini demersul acestuia în acest scop. Ba mai mult acesta a descoperit un document din care reiese că marele sculptor Constantin Brâncuşi şi-ar fi dorit să fie îngropat pe pământurile natale.

Laurean Stănchescu a descoperit un document vechi din 1951 care atestă faptul că artistul şi-a dorit să fie înhumat în ţară, documentul, după spusele scriitorului, fiind extrem de greu de găsit. Din acest document reiese că statul român din perioada socialistă, sub ocupaţia armatei sovietice, ar fi respins cererea sculptorului de a reveni pe meleagurile natale. “Suntem aproape de a împlinii dorinţa lui Constantin Brâncuşi, de foarte puţin timp am primit un document de la cabinetul primarului Parisului în care se spune că este o activitate pur administrativă şi că putem împlinii dorinţa lui Constantin Brâncuşi urmând să mai duc nişte documente peste cel mult 10 zile la Paris. După aceea, cel mai important lucru este acela că am reuşi să găsesc acest document după 61 de ani, document dispărut chiar din arhiva Academiei Române. Voi pleca la Paris pentru a depune ultimele documente la Paris şi, mai mult decât atât, stră-stră nepoţii lui Constantin Brâncuşi, Dumitru Brâncuşi şi Nicolae Brâncuşi, au semnat şi au autentificat un act prin care demonstrează că sunt descendenţii de sânge a lui Constantin Brâncuşi, lucru pe care de asemenea mi l-au cerut la Primăria Parisului”, a precizat Laurean Stănchescu.

Ajutor de la premier şi de la patriarh
Scriitorul mai precizează că a primit din partea premierului Victor Ponta, promisiunea de a sprijinii toate acţiunile acestuia cu privire la repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi acasă. Stănchescu i-a cerut ajutorul şi Patriarhului României, întrucât acesta a publicat o carte care conţine ultimele dorinţe ale sculptorului, printre care întoarcerea pe pământ românesc.
“Am avut întâlnire cu prim-ministrul Ponta, chiar în faţa prefecturii, în luna mai. Domnia sa mi-a promis solemn, a spus chiar foarte clar că acest proiect de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi a devenit proiect guvernamental. Sunt convins că domnul prim-ministru se va ocupa de acest lucru şi că în foarte scurt timp o să înceapă iniţierea oficială cu Guvernul francez. Sunt în curs de a mă întâlnii cu patriarhul bisericii române, cu Preafericitul Daniel, pentru că dorinţa exprimată de Brâncuşi pe patul de moarte către Episcopul Bisericii Române, Teofil Ionescu, este în arhiva bisericii române din Paris. Şi în cartea în care Preafericitul Daniel a publicat-o în 2006 este acel ultim testament, ţipătul lui Brâncuşi către poporul lui. Patriarhul României citează exact cuvintele lui Brâncuşi şi ştiu foarte bine că sprijină repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi”, a conchis Stănchescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here