Morega crede că revendicarea sindicatelor pentru mari majorări salariale în noul CCM este o utopie

486

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, Dan Morega, este de părere că negocierile sindicatelor cu administrația pentru noul CCM nu se vor lungi foarte mult, deoarece liderii sindicali vor realiza, în scurt timp, că solicitările lor de creșteri salariale de peste 12% sunt utopii. Morega, profesor doctor în management, susține că la o simplă analiză, dacă s-ar pune în practică aceste solicitări, plus cheltuielile privind trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, CE Oltenia s-ar împovăra cu costuri lunare de maxim 40%, la salarii. Președintele IAIPP susține că nu poate fi acuzat de partipriuri cu administrația, motiv pentru care nu se teme să vorbească de aceste cifre, care odată aplicate ar afecta compania, ce a avut profit anul trecut.

Morega le-a transmis sindicaliștilor să nu se mai hazardeze și să amenințe cu greve când cheltuielile CEO, în cazul aprobării majorărilor salariale cerute de ei, ar crește cu un procent cuprins între 25% și 40%. Președintele IAIPP susține că o companie care trebuie să facă investiții în acest an nu poate să suporte aceste creșteri salariale, deja compania făcând un efort financiar odată cu trecerea contribuțiilor și creșterea salariului minim. “Negocierile propriu-zise pentru noul CCM vor dura un timp destul de scurt, poate puțin mai mult ca negocierile de anul trecut, dar nu vor bate recordul din timpul lui Ciurel. Asta deoarece liderii sindicali nu cred că au luat-o razna să creadă că administrația va crește salariile mari din CEO cu procentele dorite de ei. Ei să știe că CEO are deja o cheltuială între 15-25% cu contribuțiile, iar dacă se mai adaugă peste 12%, mai că se ajunge la cheltuieli salariale de 40%. Acest lucru ar afecta CEO, care va fi obligată să renunțe la investiții în condițiile în care acestea sunt absolut necesare. Eu mizez însă pe înțelepciunea lor, a sindicaliștilor. Chiar cred că ei o să gândească, nu pentru astăzi, ci pentru mâine”, a declarat Morega. “Dacă liderii doresc să aibă stabilitate la CEO ei renunță la pretențiile salariale absurde, deoarece ceea ce cer ei, o spun ca profesor de management, este o utopie. Aplicarea acestor cerințe ar determina o creștere a salariilor pentru CEO cu maxim 40%”, a mai specificat Morega.

Energia la preț ridicat de producție!
Profesorul universitar le-a mai cerut liderilor celor patru federații să se gândească că CE Oltenia are investiții serioase care nu suferă amânare, deoarece utilajele din minerit au o mare uzură și fizică și morală, iar investițiile de mediu trebuie și ele finalizate. “Eu mereu am fost de partea sindicatelor, adică a masei de salariați, și nu a unor lideri care sunt nesăbuiți, unii dintre ei, și nu au gram de înțelpciune. Le propun să analizeze, în comisiile mixte ori de negociere, cele dintre administrație și sindicate, mult mai profund, să pună pe prim plan investițiile, deoarece, în curând, CEO nu va mai vinde energia la același preț. Să nu uite că CEO vinde la prețuri ridicate energia, urmare a costurilor mari de producție, dar asta nu va rămâne mereu astfel”, a completat președintele IAIPP. Acesta a meționat că, situația prezentată de el nu va deranja, deoarece, mereu, analizele sale au fost apreciate de liderii sindicali, indiferent că au fost de la FNME sau Univers, ca și felul în care el a luat tranșant poziție publică în cazul unor nereguli sau abuzuri ale administrației companiei din Gorj. “Nu trebuie să profităm de profitul pe anul 2017 al CEO și să îi aruncăm pe salarii. Să nu luăm exemplu ce au făcut actualii guvernanți care au aruncat creșterea economică de 6% a României pe creșterea salariilor bugetarilor, iar acum dau din colț în colț că nu au bani, iar investițiile au rămas în urmă, ceea ce este cel mai grav”, a conchis Morega.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here