Depăşiţi de munţii de zăpadă – Primarii din Gorj au luat lopata în mână şi cizmele în picioare

351

deszapezireCodul portocaliu de ninsori abundente nu i-a prins total nepregătiţi pe primarii din judeţul nostru, ei având experienţa ninsorilor din săptămânile anterioare. Aceştia au ieşit la deszăpezit ei însuşi şi au reuşit (cu greu) să dea la o parte zăpada ce a acoperit fiecare uliţă şi fiecare drum comunal.

În noaptea de duminică spre luni, o echipă a Prefecturii Gorj, alături de reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie, de Jandarmi şi pentru Situaţii de Urgenţă au verificat nu mai puţin de 41 de primării din judeţ. Verificarea a urmărit instituirea serviciului de permanenţă la primăriile din judeţ, precum şi dacă personalul este instruit cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în timupl căderilor masive de zăpadă. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Gorj, la şase dintre primăriile verificate şi anume la Peştişani, Arcani, Tismana, Jupâneşti, Plopşoru şi Bâlteni, nu a existat instituit serviciul de permanenţă, la ora verificării nefiind nimeni la instituţie. Primarii din aceste localităţi le dau peste nas celor din conducerea judeţului replicându-le faptul că nu au optat să stea să păzească sediul primăriei, ci erau în teren la ora controalelor, acolo unde şi-au petrecut toată noaptea de duminică spre luni, acţionând cu pluguri şi lopeţi pentru înlăturarea zăpezii de pe drumuri.

“Eram în cizme, iar ei consumau benzina statului”

Primarul comunei Arcani, Vasile Popescu, spune că la ora când Corpul de Control efectua verificări, el era în comună, la deszăpezit: „Noi nu suntem puşi ca să păzim o clădire. Aceasta e treaba lor. La ora verificărilor, eu eram în cizme, iar ei consumau benzina statului şi se plimbau cu maşinile. Acţionăm încă de sâmbătă încontinuu pentru înlăturarea zăpezii, şi pot spune că pe drumurile comunale facem faţă cu utilajele şi oamenii din dotare şi suntem mereu pe poziţie, pregătiţi de intervenţie. În schimb, este o problemă pe drumurile judeţene, unde se pare că nu se prea lucrează”.

Jupâneştiul şi Bâlteniul, la datorie

Conducerea Prefecturii este contrazisă şi de către primarii din localităţile Bâlteni şi Jupâneşti. Vasile Vlăduleanu, edilul de la Bâlteni, spune că el însuşi a asigurat permanenţa în noaptea de duminică spre luni şi la ora controlului era în teren. „Permanenţa se face în comună, nu din birou. Acţionăm pe drumurile comunale cu trei utilaje, o volă şi două funcţionale. S-au mobilizat oamenii din toate satele şi toată lumea se mişcă. Am 35 de kilometri de uliţe de curăţat dar nu mă plâng”, a precizat Vlăduleanu. Primarul comunei Jupâneşti se declară indignat de atitudinea celor care au făcut verificări în urmă cu două nopţi. „Eram în teren cu plugurile. Nu puteam păzi instituţia, ci aveam grijă de oameni. Cei de la Prefectură vor să stau în birou, dar nu se poate aşa ceva. Toată noaptea am fost la datorie. Pe drumurile comunale s-a intervenit cu trei utilaje şi sunt circulabile inclusiv până la ultima casă. Am intervenit şi pe drumul judeţean deoarece este un haos, nu a trecut nici măcar un utilaj de deszăpezire”, a declarat edilul Petre Guşiţă.

60 de oameni scoşi în teren la Ţicleni

Ilie Ungureanu, primarul oraşului Ţicleni a luat atitudine şi a scos la deszăpezit toţi bărbaţii din instituţie, şi pe cei care primesc ajutor social. În total, nu mai puţin de 60 de persoane au ajutat ieri la deszăpezirea oraşului cu lopeţi, alături de cele trei utilaje care au făcut drumurile circulabile. „Ne-am descurcat foarte bine. Am intervenit cu tractorul pentru încărcat zăpada, şi cu un alt tractor şi o buldocupă cu lamă. Ceva probleme au fost la drumul judeţean, dar am intervenit cum am putut şi acolo”, a precizat edilul. 100 de oameni au ieşit la deszăpezit şi în municipiul Motru. Primarul Dorin Hanu spune că face faţă cu greu nămeţilor, dar se descurcă: „Ieri am avut în oraş peste şase utilaje, şi câte unul în fiecare sat aparţinător municipiului. De asemenea, peste 100 de oameni au ieşit pe străzi cu lopeţi. Din fericire, nu aveam oameni izolaţi, şi să dea Dumnezeu să nu mai ningă deoarece nu mai avem unde să depozităm atâta zăpadă”.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here