O mie de sindicalişti au protestat împotriva Codului Muncii

320

IMG_2792Membri sindicatelor afiliate la confederaţiile naţionale, Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – „Frăţia“ şi Federaţia Naţională a Muncii „Meridian“ au organizat un marş de protest şi un miting împotriva Codului Muncii.

 

Acţiunea de protest s-a desfăşurat pe data de 11 martie, în municipiul Târgu-Jiu, la doar o săptămână de la primul miting. Sindicaliştii spun că nu se vor opri aici şi că în această săptămână se vor deplasa în Capitală, iar vineri, 18 martie, se for întâlni din nou în Piaţa Prefecturii Gorj, pentru un nou protest.

Forţele de ordine au fost în alertă vinerea trecută, când fusese anunţată o amplă acţiune de protest, la care urmau a participa 1.500 de sindicalişti, membri ai CNSLR-Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSN Meridian şi CSDR. La IMG_2800protest s-au prezentat, însă, în jur de o mie de oameni. Aceştia s-au strâns în parcarea unui hipermarket din Târgu-Jiu şi au pornit apoi spre centrul municipiului, mărşăluind pe strada Victoriei. Cu pancarte şi caricaturi ale Elenei Udrea, Emil Boc şi Traian Băsescu, sindicaliştii au scandat lozinci împotriva Puterii pe tot parcursul defilării. Odadă ajunşi în Piaţa Prefecturii, îndemnaţi de liderii sindicali, protestatarii au început să strige „Jos Guvernul”, „Hoţii!”, „Băsescu nu uita, ţara asta nu-i a ta” şi altele, culminând cu „invitarea” prefectului la un dialog public; „să vină prefectul” au strigat minute în şir sindicaliştii.

Sindicaliştii nu vor să fie sclavi la serviciu

Modificările aduse Codului Muncii îi transformă pe salariaţi în scalvii angajatorilor, de aceea sindicaliştii gorjeni nu pot fi de acord cu noua variantă a Codului Muncii.

IMG_2814„Guvernanţii au un singur gând: să ne facă sclavi la locurile noastre de muncă, iar noi nu o să putem accepta aşa ceva şi chiar dacă mitingurile care s-au întâmplat în ultima vreme în România nu vor avea efectul scontat pe termen scurt, niciodată nu vom renunţa şi sperăm ca acest Guvern să cadă cât mai repede, iar următorii care vin, să termine prostia de Cod al Muncii pe care să-l facă astăzi”, a declarat Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia Gorj.

Cristi Aldescu, vicepreşedintele Federaţiei „Ambulanţa” s-a declarat şi el împotriva sclaviei la locul de muncă: „protestăm împotriva Guvernului şi pentru şmecheria pe care vor s-o facă cu actualul Cod al Muncii şi ne-am săturat, pentru că vor să ne transforme în sclavii lor. Vrem să muncim cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Nu mai suportăm această situaţie, salariile sunt foarte mici şi aşa nu se mai poate”.

Protestele împotriva Codului Muncii vor continua

IMG_2826Mitingul din 11 martie, a fost cel de-al doilea organizat la Târgu-Jiu, împotriva noului Cod al Muncii, iar sindicalişii spun că nu se vor opri aici. „Astăzi (n.r.: 11 martie) la fel ca şi vinerea trecută, protestăm împotriva Codului Muncii; este foarte important să ne spunem nemulţumirile faţă de acest proiect pentru că este în dezinteresul salariaţilor şi este un proiect care produce mari schimbări, care sunt în defavoarea salariaţilor şi nu este corect. Protestăm în continuare, până când Guvernul va schimba această formă a Codului Muncii. Vom merge şi la Bucureşti şi avem şi semnături strânse de la oameni în vederea declanşării grevei generale”, a mărturisit Nicolae Pasăre, preşedintele Sindicatului Salariaţilor din DGASPC Gorj.

Autorităţile i-au ignorat pe protestatari

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu, prefectul şi subprefectul, au refuzat să coboare la protestatari şi să le asculte nemulţumirile. Prefectul Liviu Andrei le-a transmis sindicaliştilor că nu poate să vină în mijlocul lor, deoarece este bolnav şi „este în cârje”; la aflarea acestei veşti, oamenii au cerut să vină subprefectul, însă nici acesta nu s-a prezentat în faţa lor. În această situaţie, liderii sindicali au decis ca nici ei să nu meargă în biroul prefectului şi să nu-i dea niciun memoriu, promiţând, în schimb, că vor merge direct la Bucureşti, unde vor protesta împotriva Codului Muncii şi împotriva Guvernului Boc.

Prin urmare, pe data de 16 martie, în ziua depunerii Moţiunii de Cenzură sindicaliştii gorjeni vor merge în Capitală, unde vor susţine căderea Guvernului. Vineri, 18 martie, în Piaţa Prefecturii Gorj sindicatele vor protesta din nou, împotriva Codului Muncii. Totodată, sindicaliştii sunt pregătiţi şi pentru declanşarea grevei generale.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here