Întâlnirea de la Turceni, mulţumitoare pentru participanţi

358

sedinta turceniŞedinţa organizată sâmbătă la orele 11.30 la Complexul Energetic Turceni la cererea sindicalistului Marin Condescu, la propunerea şi a unora dintre parlamentari şi chiar a preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a mai liniştit un pic spiritele în judeţul Gorj.

Condescu a reuşit să adune parlamentarii, sindicaliştii, administraţia şi autorităţile judeţene la un loc pentru a discuta, la comun, despre Electra, disponibilizări şi propunerile sociale ale sindicatului pe care îl reprezintă.

O parte dintre participanţii la întrunire şi-au prezentat punctul lor de vedere la finalul acesteia, în timp ce reprezentanţii administraţiei au fugit pe uşa din dos.

Cosmin Popescu, parlamentar PDL

“Nu s-a discutat despre măsura de protest de luni. Am înţeles şi toţi am înţeles că o măsură de restructurare este necesară, pe toate palierele, atât de personal cât şi la capitolul cheltuieli. S-a decis ca de luni să se aşeze la masa negocierilor pe fiecare societate. Este necesar ca primul pas să se facă, se discută de nişte cifre, sunt reale din păcate, dar o să vedem în viitor. S-a discutat despre economii, despre unităţile performante şi despre cele mai puţin performante. Ni s-a adresat o rugăminte, pentru viitor, să susţinem anumite proiecte legislative, acel pachet social pe care dânşii îl vor. Să vedem care sunt condiţiile, care sunt posibilităţile legislative iar noi le-am dat acordul că o să îi ajutăm”, a explicat Cosmin Popescu, deputat PDL, prezent la întâlnire.

Constantin Severus Militaru, deputat PDL

“A fost o întâlnire importantă la care am reuşit să ne punem la masă toţi factorii de decizie la nivelul judeţului Gorj. S-a prezentat o anumită gândire a directorilor generali de la cele patru entităţi economice. Eu rămân la părerea mea că trebuie să avem grijă de locurile de muncă din Gorj. Trebuie ca autorităţile locale din judeţele limitrofe Gorjului, care au activitate minieră, să încerce să îşi rezolve problema în zona dumnealor de responsabilitate, şi mă refer aici la carierele Husnicioara şi la Termo Halânga şi la carierele din Berbeşti şi la CET Govora, pentru că nu este normal să transfere toată responsabilitatea pe umerii Gorjului. În aceste zone, se ştie foarte clar că, datorită neadaptării la condiţiile de mediu a celor doi consumatori de cărbune Halânga şi CET Govora aceştia îşi vor înceta activitatea de consum de cărbune”, a declarat, după şedinţă, Militaru.

Marin Condescu, lider FNME

“Am informat astăzi (n.r. sâmbătă) pe domnii parlamentari, pe preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi pe prefect despre situaţia din minerit şi energie. Le mulţumesc pe această cale că au răspuns invitaţiei noastre. Administraţia, în acest cadru, a spus cum vede rezolvarea problemelor noastre, iar noi cum vedem rezolvată problema socială. Noi vedem rezolvată această problemă, fără pierderea locurilor de muncă. (..) Noi ieri(n.r. vineri) am înaintat ministrului Ariton un protocol care prevede rezolvarea tuturor lucrurilor pe care noi le-am spus. Multe din elementele pe care noi le avem nu sunt de competenţa companiilor, nici din minerit, nici din energie şi implică şi sprijinul Guvernului şi al parlamentarilor. Mai mult decât atât, ministrul Ariton ne-a spus că este mandatat de primul-ministru şi de preşedintele României să înfiinţeze aceste companii fiindcă există două alternative una fiind înfiinţarea Electra. Vorbim despre ea deoarece este o problemă de viitor şi atunci merită să faci această restructurare. Neînfiinţarea Electra va duce în 2013 la închiderea tuturor activităţilor”, a declarat Marin Condescu.

Toni Mihail Greblă, senator PSD

“Este o problemă deosebită în legătură cu evoluţia economică a României în 2011. În acest context şi Gorjul, prin energetica şi mineritul lui, au nişte probleme specifice. O primă întâlnire acum la început de an, între administraţiile celor patru companii naţionale, între parlamentarii de Gorj, între administraţia judeţeană, sindicate, administraţia judeţului este bine venită pentru a căuta să găsim acele soluţii care pot fi însumate unui plan de restructurare a activităţii astfel încât şi după 2013 mineritul şi energetica din Gorj să rămână competitive într-o piaţă a energiei electrice. Această întâlnire va fi urmată de altele, eventual şi cu partea guvernamentală”, a declarat Greblă.

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj

“Era nevoie de o astfel de întâlnire în care partenerii sociali, alături de administraţia din minerit şi energie şi cu cei care pot sprijini în plan legislativ, atât administraţia judeţeană cât şi parlamentarii, să expunem problemele din minerit şi energie. Este impetuos necesar să avem în vedere măsurile care se pot lua pe termen scurt încât să evităm ceea ce, pe termen lung, ar putea duce la închiderea complexurilor energetice. (..)A fost o întâlnire prin care toată lumea a înţeles că nu este bine să stăm fiecare şi să strigăm, de departe, unul la celălalt, mai bine să stăm la masă, să ne spunem gândurile deoarece avem acelaşi interes comun: să fie mai bine pentru Gorj”, a declarat Ion Călinoiu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here