Asistenţii sociali din Spitalul Târgu-Jiu, depăşiţi de numărul cazurilor

338

spital facuta de mineOdată cu venirea sezonului rece, asistentele sociale din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu se confruntă cu un număr mare de pacienţi care ajung în unitatea sanitară, fie cu probleme de sănătate, fie abandonaţi, şi care au mare nevoie de consiliere.

Cazurile sociale care ajung în atenţia cadrelor medicale este inevitabil să nu ajungă şi în listele asistenţilor sociali angajaţi. Spre deosebire de alte unităţi medicale din ţară sau judeţ, Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu se poate mândri cu un număr de trei asistente sociale angajate.

„Cele trei asistente sociale sunt pe secţiile Psihiatrie, Unitate de Primiri Urgenţe şi Sănătate Mintală. Ar mai fi nevoie de un asistent şi pentru Ginecologie şi Pediatrie deoarece sunt cazuri când mămicile îşi nasc pruncii şi îi abandonează în spital, sau copii internaţi cu diverse probleme de sănătate sunt lăsaţi la noi”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Reprezentanta DSP a precizat că asistentele sociale au experienţă în domeniul pe care îl practică şi sunt de ani buni în cadrul unităţii medicale.

Eficienţă majoră

Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu spune că eficienţa de care dă dovadă implicarea asistentelor în cazurile sociale care ajung pe masa cadrelor medicale ale instituţiei este una mare: „Angajatele noastre pe cazuri sociale se ocupă de persoanele care au probleme cu familiile, sau chiar nu au familii, se preocupă de minorii abandonaţi, luând legătura cu organele abilitate, ele ştiind cel mai bine fiecare caz de cum, cum şi de ce a venit la noi şi are nevoie de ajutor”.

În majoritatea cazurilor sociale, medicii din cadrul Spitalului Judeţean îi ţin pe pacienţi, circa o lună, două, până când Poliţia rezolvă problemele din familie sau autorităţile locale le găsesc o locuinţă cel puţin temporară. „Ar fi nevoie de asistente sociale pe toate secţiile însă nu ne permitem angajări, deficitul fiind menţionat în statul de funcţii. Sperăm noi ca în anii următori să putem face mai mult pentru toate cazurile sociale ce ajung pe mâinile asistentelor din spitalul nostru”, a mai spus Pălivan.

Iarna îi trimite la spital

Fie că pur şi simplu nu au un adăpost, fie că sunt bolnavi şi nu sunt doriţi de familie, persoanele în vârstă sunt cele care apelează cel mai des în sezonul rece la serviciile Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, principalul motiv fiind un adăpost, căldură şi masă. „Pentru asistentele noastre, iarna este perioada cea mai încărcată deoarece trebuie să-i ia în grijă şi pe cei care vin deoarece nu au o locuinţă şi nici aparţinători, găsind la noi un refugiu. Noi îi ţinem câteodată şi două luni, însă apoi trebuie să îi îndrumăm spre alt sprijin deoarece ţinerea lor în cadrul unităţii noastre fără a prezenta probleme majore de sănătate reprezintă mari cheltuieli”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here