Tot mai puţine tranzacţii, în afacerile imobiliare

350

2455568Piaţa imobiliarelor a scăzut tot mai mult în această perioadă, aşa cum era de aşteptat. Dacă „băieţii deştepţi” aşteaptă ca proprietarii să lase la preţuri în aşa fel încât să poată cumpăra o proprietate mai pe nimic, nici aceştia din urmă nu sunt atât de dispuşi să vândă aproape pe gratis. Astfel că, într-un fel sau altul, piaţa este blocată. Sunt cereri, sunt şi oferte dar tranzacţiile se realizează tot mai rar.

Cel mai mult se caută garsonierele sau apartamentele cu două sau trei camere, cu preţuri mici. „Persoane interesate de garsoniere sau apartamente ieftine sunt, dar nu se fac tranzacţii. Preţurile nu au prea scăzut. Se caută şi pentru închiriat. Proprietarii ţin, însă, la preţuri. Cei care dau un preţ mai bun vor condiţii foarte bune iar cei care spun că nu îi interesează cum arată spaţiul, vin cu o imobiliare_bofertă de preţ mică”, ne-a povestit Adela, reprezentanta unei firme din Târgu-Jiu. Astfel, spre exemplu, o garsonieră confort I, situată la etajul doi, care anul trecut se vindea cu aproximativ 800 de milioane de lei vechi, anul acesta se dă cu 100 de milioane de lei vechi mai puţin şi totuşi nu există cumpărători pentru ea. De asemenea, un apartament cu două camere, etajul I, cu centrală şi geamuri termopan, anul trecut se vindea cu un miliard 300 de milioane de lei vechi în timp ce anul acesta preţul a scăzut cu două sute de milioane ROL. Cu toate acestea nu se găsesc cumpărători nici pentru acest gen de apartamente.

Bani pentru condiţii fără cusur

Există, însă, şi clienţi care sunt dispuşi să scoată din buzunar ceva mai mulţi bani, însă pentru condiţii foarte bune. „Spre exemplu chiar astăzi am închiriat o casă la 600 de euro. Avem case şi la 1 000 de euro. Cei care plătesc, vor condiţii extraordinare”, a mai declarat angajata agenţiei imobiliare. Şi preţurile la închirieri au mai scăzut. Un apartament cu două camere, în zona Piaţa Mică, se închiriază acum cu şase milioane şi jumătate în timp ce anul trecut era cu un milion de lei vechi mai scumpă chiria. De asemenea, chiria la un apartament cu trei camere, etajul II, ajunge la 150 de euro. „La câţi şomeri sunt, nu cred că va creşte piaţa. Proprietarii ţin, totuşi, la preţ, aşteptând oferte mai bune”, a conchis Adela.

De un an nu se mai vând terenuri

Angajata agenţiei imobiliare a mai spus că niciodată nu au avut atât de multe oferte şi atât de puţine cereri. Firma pe care o reprezintă are acum, înscrise, 40 de garsoniere, 118 apartamente cu două camere, 84 de apartamente cu trei camere, 31 cu patru camere, 83 de case în Târgu-Jiu şi 130 în afara acestuia, 206 terenuri în municipiu şi 201 în apropiere. în municipiu, în ceea ce priveşte felul în care se vând terenurile, preţurile variază de la şapte euro pe metru pătrat la 130 de euro pe metru pătrat. În ceea ce priveşte terenurile extravilane, acestea se vând cu mai puţin de un euro pe metru pătrat. Există, însă, o problemă. „Nu se mai vând terenuri de peste un an. Cele din oraş sunt şi puţine şi scumpe, iar cele din afara lui, din extravilan, se trec acum mult mai greu în intravilan”, a mai spus Adela. Un exemplu de teren intravilan este unul într-o zonă de la marginea oraşului, pe o stradă neasfaltată, singura utilitate existentă fiind curentul electric, dar unde, totuşi, proprietarul cere 25 de euro pe metru pătrat. Prin urmare tranzacţiile sunt tot mai greu de realizat, existând o diferenţă mult prea mare între ofertă şi cerere.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here