Grigore Cartianu, despre “Sfârşitul Ceauşeştilor”: “Este doar un demers jurnalistic”

366

DSC09293Grigore Cartianu a lansat joi, la Târgu-Jiu, best-seller-ul “Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic”, o carte care a depăşit aşteptările de vânzare la Bookfest, fiind cea mai solicitată. Evenimentul a avut loc la parterul Hotelului Gorj din municipiu, în prezenţa mai multor oameni de cultură, istorici, cunoscuţi ai scriitorului sau simpli curioşi.

Despre cartea sa, Cartianu a declarat că este doar un demers jurnalistic, fără pretenţii de roman istoric, dar cu o bază de cercetare temeinică.

“Nu sunt nici istoric, nici scriitor ci doar jurnalist. Această carte este un demers jurnalistic, un demers jurnalistic riguros dar doar atât. Aş fi bucuros să vă pot spune că sunt scriitor. Nu sunt, deşi am trei cărţi publicate până acum, sunt autor de carte nu scriitor. Aş fi onorat ca într-o bună zi să ajung scriitor dar cred că voi fi atunci foto 010când îmi voi propune cu adevărat şi voi scrie ficţiune”, a declarat Cartianu. Acesta recunoaşte, însă, înclinaţia sa spre romanul istoric şi spre cercetare, dar şi spre statutul de scriitor. “Recunosc că această lucrare este, în mintea mea, o etapă spre aceea de scriitor pentru că, din toată literatura, mă pasionează teribil romanul istoric. Acesta nu este un roman istoric, acesta este, să spunem, un documentar. Are mici evadări spre roman”, a completat Cartianu. Cartea pe care a lansat-o şi la Târgu-Jiu a mai fost prezentată în încă patru oraşe din ţară, rădăcinile sale gorjene, însă, îşi spun cuvântul.

Vrea să se retragă în Gorj

Emoţionat de prezenţa multor oameni cunoscuţi la lansare, a unor foşti colegi de şcoală şi chiar rude, jurnalistul Grigore Cartianu a recunoscut că Gorjul îl atrage în continuare, fiind „acasă”.

“Într-o bună zi mi-ar plăcea chiar să mă retrag la Gorj şi în linişte să scriu romane. Până atunci sunt ziarist şi această carte este opera, cu ghilimele, lucrarea unui ziarist şi atât. Sunt istorici adevăraţi în ţara aceasta şi nu am cum să calc pe aceleaşi urme cu ei. Pentru că o lucrare istorică nu reprezintă doar o documentare minuţioasă aşa cum am făcut şi eu ci presupune şi o anumită abordare. Sunt lucruri în carte pe care istoricii nu le vor lua în seamă, anumite amănunte, anumite detalii care sunt importante, spre exemplu, pentru cineaşti, dacă vor să facă un film”, a mai spus jurnalistul.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here