Direcţia de Finanţe, pune bir pe maşinile noi

322

dgfp gorjStatul face bani din orice. Mai nou, gorjenii care îşi vor cumpăra maşini noi din statele Uniunii Europene vor plăti 19% taxă pe valoarea adăugată.

Cetăţenii gorjeni care îşi achiziţionează autoturisme din afara României vor fi nevoiţi să achite un bir suplimentar, pe lângă taxele clasice de înscriere a acestora.

Decontul special trebuie depus înainte de înmatricularea în ţara noastră a unui autoturism nou până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea achiziţiei. Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj menţionează că nu are importanţă cine este vânzătorul, cert este că achiziţia trebuie impozitată în România.

17777431_1TVA-ul se calculează prin transformarea contravalorii în valută a bunului, aşa cum este înscrisă în factură sau contract, utilizând cursul valutar publicat de BNR de la data exigibilităţii TVA care este data emiterii facturii de către furnizor sau data contractului. Valoarea obţinută se înmulţeşte cu cota standard de 19%. De asemenea, se completează şi decontul special de TVA prevăzut de ordinul preşedintelui ANAF 75/2010.

“Plata TVA este diferenţiată astfel: persoanele care sunt înregistrate în scopuri de TVA nu fac o plată efectivă, ci înscriu taxa pe valoarea adaugată în decontul de TVA. Al doilea mod se referă la persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA vor plăti efectiv TVA pentru achiziţia intracomunitară a oricărui mijloc de transport nou, inclusiv persoanele fizice care cumpără mijloace de transport noi dintr-un stat membru şi apoi le transportă în România, au obligaţia să plătească TVA în România pentru aceste bunuri”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here