Nu avem toxicomani ?! – Gorjul îşi tratează dependenţa de droguri în penitenciar

344

penitenciarDependenţa de droguri rămâne încă un subiect sensibil la nivel de Gorj, cel puţin pentru foştii consumatori.

Asta deoarece, în condiţiile în care în evidenţele organizaţiilor anti-drog numărul persoanelor, concetăţeni de-ai noştri, care au avut de a face cu acest flagel este foarte mic, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu-Jiu gorjenii îşi declară pe capete dependenţa de droguri. Lipsiţi doar aici de inhibiţii, foştii toxicomani au parte şi după gratii de tratamentul psihologic adecvat.

De la sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog a Judeţului Gorj au în evidenţă doar trei persoane, care beneficiază de serviciile specialiştilor instituţiei. Acest lucru este pozitiv, pentru că demonstrează, încă o dată, că Gorjul nu este afectat de flagelul drogurilor, prea puţini fiind gorjenii care consumă, cel puţin teoretic, ocazional, marijuana sau extazy. Dacă autorităţile gorjene par că ar controla fenomenul legat de consumul de droguri, abilităţile lor dispar în momentul în care cetăţenii judeţului nostru ajung în alte localităţi care sunt afectate de consumul de substanţe periculoase. Ipoteza este uşor demonstrată de numărul mare de gorjeni care, o dată ajunşi după gratii, se declară foşti consumatori.
Fără metadonă
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu-Jiu, Simona Dumitriu, a menţionat că, în prezent, treizeci de persoane private de libertate sunt cuprinse în programul specific de asistentă psiho-socială, destinat persoanelor cu antecedente în toxicomanie. ,,O parte dintre deţinuţii din acest program sunt de pe raza judeţului Gorj. Procentul gorjenilor în program se menţine constant”, a declarat Dumitriu. Porta-vocea Penitenciarului de Maximă Siguranţă anunţă, de asemenea, că deţinuţii nu sunt trataţi aici medical, metadona, care este utilizată pentru heroinomani, atunci când aceştia intră în sevraj, nefiind un produs medicamentos care s-ar afla la dispoziţia medicului din cabinetul unităţii de detenţie. ,,Metadona este utilizată în penitenciarele spital. Atunci când deţinuţii ajung la noi sunt curaţi din punct de vedere al consumului”, a completat Dumitriu. De regulă, marea partea a foştilor toxicomani, ajunşi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă, sosesc la Târgu-Jiu prin transfer.
Nici la Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog a Judeţului Gorj nu s-a utilizat deloc, în cei cinci ani de la înfiinţare, vreodată metadona.
300 de purtători de zeghe, consiliaţi
În ce priveşte consilierea deţinuţilor, în ultimii ani, reprezentanţii organizaţiei gorjene care luptă pentru prevenirea consumului de droguri au lucrat cu peste 300 de deţinuţi care au avut de-a face cu acest consum al produselor periculoase. ,,Am oferit consiliere psihologică la peste 300 de deţinuţi care s-au declarat, la intrarea în penitenciar, drept foşti toxicomani, asta, alături de specialiştii unităţii de detenţie din Târgu-Jiu”, a declarat psihologul instituţiei, Daniel Dănăricu. Consilierea deţinuţilor se face o dată pe săptămână ori o dată la două săptămâni. ,,Deţinuţii sunt foarte deschişi la acest tip de consiliere, sunt sinceri spunând tot ce au făcut”, a completat acesta.
Departe de Spitalul Obrejia
Clinica la care ajung la tratament marea majoritate a toxicomanilor este cea din Bucureşti. La Spitalul Clinic de Psihiatrie ,,Prof. Dr. Al. Obrejia”, susţin însă reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog a Judeţului Gorj, nu a trecut nici un cetăţean din judeţul nostru. ,,Nu am cunoştinţă ca pe la Spitalul Obrejia ori pe la Centrul de Asistenţă Itegrată a Adicţiilor (CAIA) Pericle să fi trecut vreun consumator din Gorj”, a declarat psihologul instituţiei Daniel Dănăricu.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here