Martie provoacă gripe şi răceli gorjenilor

333
poza racealaRazele călduţe ale soarelui şi temperaturile plăcute cu care a debutat luna lui Mărţisor i-au determinat pe unii gorjeni să renunţe la hainele groase şi la cizmele de iarnă, crezând că primăvara şi-a intrat în drepturi, aşa cum se cuvine.

Nimic mai greşit însă, pentru că iarna nu s-a dat bătută încă, iar cei care au crezut că au scăpat de ea, s-au înşelat amarnic şi s-au ales, pe deasupra, cu răceli şi gripe provocate de vremea bună de la începutul lunii, acum dând buzna în farmacii, ori pe la medicul de familie, pentru a găsi remedii de vindecare.

Antigripalele, la mare căutare
Din dorinţa de a se vindeca de nedorita răceală, sau gripă, primită-n dar pe post de mărţisor, mulţi gorjeni au trecut pragul farmaciilor cerând medicamente şi ceaiuri cu ajutorul cărora să combată rapid şi sigur simptomele cu care se confruntă. Astfel, „ca în plin sezon de iarnă, la mare căutare zilele acestea au fost medicametele care au inscripţionată sigla „răceală şi gripă”, ceaiurile cu aceeaşi întrebuinţare, paracetamolul, aspirina, spray-urile nazale şi alte produse destinate tratării răcelilor”, după cum ne-a declarat Cristina N., asistent de farmacie, din Târgu-Jiu.
Vremea înşelătoare a provocat neplăceri unora dintre gorjeni, care în loc să-şi cumpere ceva de primăvară, au dat banii pe tratamentul atât de necesar în lupta cu gripa. Cel puţin, aşa reiese din ceea ce ne-a mărturisit şi Anişoara Popescu, în timp ce-şi umplea plăsuţa cu medicamente într-o farmacie din Târgu-Jiu: „Toată iarna m-am ferit să nu răcesc şi chiar reuşisem ce mi-am propus, dar de trei zile au început să apară simptomele; mă durea capul, apoi şi gâtul mă ustura, am început să am frisoane şi atunci m-am speriat şi m-am dus la medicul de familie pentru o reţetă. M-a consultat şi mi-a zis că e o gripă şi trebuie trată bine, de aceea mi-a şi dat o groază de medicamente pe reţetă. Am lăsat câteva sute de mii de lei vechi în farmacie pentru ceaiuri şi pastile, iar cu sutele alea puteam să-mi iau şi eu ceva nou de primăvară, sau de Paşti. Dar nici nu mă mai gândesc la asta, sper numai să mă vindec şi să nu ia şi soţul ori copiii boala de la mine.”
Vaccinat în toamnă, trage de răceală de câteva luni
racealaUn caz aparte poate, sau pur şi simplu un ghinionist al sorţii, este un târgujian care s-a obişnuit să se vaccineze toamna împotriva gripei şi apoi să stea liniştit, ştiindu-se imunizat, dar anul acesta a avut marea surpriză să se aleagă cu o răceală de care spune că nu mai poate scăpa de prin ianuarie. „De cinci ori am venit la medicul de familie de la începutul anului şi până acum. Am luat sute de pastile, de banii daţi pe ele nici nu vreau să mai vorbesc, că numărul oricum nu-l mai ştiu. Cel mai mult mă doare faptul că prin octombrie sau noiembrie m-am vaccinat împotriva gripei, că aşa fac în fiecare an, fiind şi obligat prin natura meseriei să mă vaccinez anual. Ei bine anul acesta mi s-a întâmplat ceva, ori vaccinul nu a fost bun, ori nu ştiu ce să mai cred, dar din ianuarie trag de răceala asta. Trece câteva zile în urma tratamentului, apoi revine şi mai cu putere. Acum nu mai scap de tuse, mi-e să nu fi făcut ceva şi pe la plămâni. De atâta vreme răcit, pur şi simplu, m-a terminat boala asta!”, a mărturisit, printre reprize de tuse înfricoşătoare, M.I., angajat al unei unităţi ce nu-i permite dezvăluirea identităţii.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here