Big brother de Stăneşti – bagă teama în săteni

539
Locuitorii comunei Stăneşti, care trec pragul primăriei din localitate, sunt filmaţi pas cu pas. Şi asta după ce gospodarul şef al comunei a hotărât să monteze camere de luat vederi.

Vedete fără voie, oamenii spun că iniţiativa este benefică, pentru că astfel pot fi supravegheaţi funcţionarii care „trag mâţa de coadă”. Dacă s-a luat vreo măsură cu aceştia, după aproape un an de zile de când în localitate funcţionează camerele de luat vederi, nimeni nu s-a întrebat, dar cu toţii consideră că ideea funcţionează de minune.

Localnicii din Stăneşti sunt filmaţi, de fiecare dată când intră în primărie sau în vreo şcoală din comună. Asta după ce edilul localităţii a hotărât montarea a peste 20 de camere de luat vederi, în diferite puncte de pe raza comunei. Dar, deocamdată nu funcţionează decât o parte dintre acestea. Primarul crede că investiţia este binevenită, deoarece previne eventualele infracţiuni, iar funcţionarii publici muncesc acum cu responsabilitate.
Decizia ca şcolile comunei, dar şi clădirea primăriei din Stăneşti să fie monitorizate video a fost luată de autorităţile locale, în urmă cu aproximativ un an. De atunci, fiecare om care intră în aceste instituţii este filmat, iar imaginile ajung direct pe calculatorul primarului.
„Avem şapte camere la primărie, cinci la şcoală şi la alte două şcoli, din două sate”, a afirmat Pârvulescu.
Edilul consideră investiţia binevenită şi se gândeşte ca proiectul să fie chiar extins, astfel încât toate uliţele să fie filmate non-stop, iar eventualii infractori să fie astfel descurajaţi.
„Aşa, muncesc toţi, nu mai pierd vremea”
Localnicii ştiu că sunt filmaţi aproape la fiecare pas, dar cred că tehnologia modernă este utilă. Oamenii spun că în acest fel, funcţionarii care trăgeau mâţa de coadă sunt obligaţi să se pună pe treabă. Nu de alta, dar sunt filmaţi.
„E bine, că aşa muncesc toţi, nu mai stau să piardă vremea, că ştiu că sunt filmaţi. E bună ideea. Şi e bine că poate să prindă hoţii, că se văd pe imagini, că se înregistrează continuu”, a afirmat un localnic.
În acest moment, există o lege care obligă primăriile să aibă sisteme de supraveghere video, însă nu multe sunt cele care şi deţin aceste dotări.
Primarul comunei Stăneşti spune că va propune achiziţionarea de noi camere de supraveghere, astfel încât fiecare sat să fie supravegheat prin sistemul numit „Big brother”.
Mihai DUŢĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here