Bătaie de joc şi risipă de curent pe străzile din Bumbeşti-Jiu

507

iluminatZiua lumină, noaptea întuneric. Este principiul după care funcţionează sistemul de iluminat public din Bumbeşti-Jiu. Adică, ziua în amiaza mare, becurile stradale sunt aprinse, iar noaptea sunt puse în funcţiune numai după anumite ore. Primarul, Constantin Bobaru, spune că există o justificare destul de întemeiată pentru cele întâmplate: „Se schimbă becurile.” Oare aceasta să fie cauza neglijenţei şi a risipei?! O femeie care locuieşte pe strada Jiului din localitatea Bumbeşti-Jiu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că iluminatul public se aprinde în miez de noapte şi nu la lăsarea serii. „Seara, după ce se întunecă, îţi dai cu mâinile în ochi de cât e de beznă în oraş şi printre blocuri”. Am putut astfel vedea faptul că pe toate străzile din oraş, becurile de pe străzi erau aprinse chiar dacă ceasul arăta orele 10:30 dimineaţa, iar cetăţenii cu care am vorbit ne-au înştiinţat că de mai multe ori pe săptămână se întâmplă acest lucru.

„Înainte, iluminatul se declanşa deoarece aveam celule fotoelectrice, dar era o risipă de energie. Acum, becurile se aprind în funcţie de nişte ceasuri programatoare, odată cu instalarea întunericului, respectiv a zorilor zilei”, ne-a declarat primarul liberal.

Pentru a justifica risipa de curent prin sistemul de iluminat public din timpul zilei, Bobaru ne-a spus că probabil se face o revizuire a sistemului prin schimbarea becurilor. Tot pentru că este criză financiară, edilul localităţii a decis înlocuirea becurilor care consumă prea multă energie cu becuri economice. Mândria primarului este faptul că: „În tot oraşul doar 10 becuri nu ard, fiind arse”. primar bumbesti jiuChiar dacă justifică realizarea unor anumite acţiuni pe fondulrecesiunii economice, edilul nu realizează cât de mult curent se consumă dacă iluminatul public funcţionează chiar şi aproape de miezul zilei.
Cetăţenii oraşului consideră că banii cheltuiţi cu arderea curentului degeaba ar putea fi investiţi în toaletarea pomilor, care nu se „ţin” prea bine, iar la fiecare furtună se îndoaie.
Bobaru: „Păsările opresc curentul”
Locuitorii din Sadu sunt revoltaţi de faptul că, de mai multe ori pe zi, curentul este oprit. Din această cauză, spun ei, aparatura electrocasnică li s-a defectat. Lor cine le mai plăteşte frigiderele arse? Cu siguranţă nu CEZ-ul sau Primăria. Rămân păgubiţi şi gata. Iar primarului i se pare ceva normal aceste fluctuaţii de curent să aibă loc.
De la declaraţiile ce se doreau a fi pertinente şi serioase, edilului Bobaru ajunge la justificări de-a dreptul hilare. „Întreruperile de curent sunt fluctuaţii normale datorate adesea stolurilor de păsări care lovesc cablurile electrice”. Reprezentantul localităţii mai adaugă: „Este adevărat că s-a schimbat în urmă cu câteva luni un cablu electric subteran vechi, însă nu am fost înştiinţat de faptul că se ard aparatele electrocasnice din casele oamenilor”.
CEZ-ul se dă harnic, ca întotdeauna
Reprezentanţii CEZ ne-au declarat faptul că Primăria Bumbeşti-Jiu a fost anunţată de faptul că pe toată raza localităţii se efectuează lucrări de modernizare. Totuşi, Bobaru nu a putut să motiveze acest lucru, iar dacă reprezentanţii CEZ sunt zi de zi în zonă noi nu i-am văzut. Şi este greu de înţeles cum de aceşti lucrători permit ca felinarele să ardă şi în miezul zilei în acest oraş, iar întreruperile dese de curent de care cetăţenii se plâng se petrec chiar şi după orele 17, când programul muncitorilor la reţeaua electrică se încheie. „Contractul de modernizare are ca dată de începe a lucrărilor 1 iunie, iar până la 1 septembrie noua reţea ar trebui să fie pusă în funcţiune” , ne-a declarat Dan Popescu, purtător de cuvânt CEZ Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here