Universitatea “Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu s-a alăturat, potrivit unei hotărâri recente a Senatului, instituțiilor de învățământ superior din țară, care obțin fonduri din nunți, botezuri și alte petreceri, ce se pot organiza în incinta căminului studențesc al instituției. De altfel, pentru un botez organizat, duminică, în sala de mese a căminului Debarcader în contul UCB au intrat 600 de lei. Evenimentele de acest fel se vor diminua drastic de luna viitoare, deoarece căminul va fi ocupat de studenți.
Conducerea Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu nu a ascuns faptul că se confruntă cu probleme financiare, în vara acestui an luându-se, la nivel de Senat, primele decizii dure prin care instituția dorea să ocolească intrarea în incapacitate de plată. Până în prezent, hotărârile luate au salvat universitatea de stat, chiar dacă au fost afectați, inițial, cei care formează personalul de conducere și apoi, de luna aceasta, toate cadrele didactice. Una dintre hotărârile Senatului UCB, din ultima ședință, privea însă și închirierea contra cost a tuturor spațiilor disponibile ale universității, pentru ca veniturile astfel obținute “să fie direcționate către componentele care le gestionează”. La acest capitol intră și cantina și sala de mese din incinta Căminului Studențesc “Debarcader”, care a mai fost folosită însă foarte puțin pentru astfel de petreceri și în general de către pesonalul universității.
Deși, regulamentul UCB permitea, și anterior hotărârii de Senat, acest fel de evenimente, nu de fiecare dată totul s-a finalizat cum trebuie pentru deținătorii spațiului. Asta deoarece pentru o nuntă organizată în incinta sălii de mese a căminului studențesc au ajuns să se facă chiar reclamații la poliție. Pentru neplăcerile apărute, administrația UCB a ales cu grijă persoanele cărora li s-a permis să utilizeze spațiul instituției de învățământ superior.
Un botez, după hotărârea Senatului
Cu toate acestea, la două zile după hotărârea Senatului UCB, care impunea obținerea veniturilor din acest tip de activități, în incinta sălii de mese din căminul studențesc s-a și organizat un botez. Solicitantul a plătit pentru spațiu 600 de lei, făcând o cerere în prealabil administrației UCB.
“Pentru botezul organizat, duminică, s-a achitat la casieria UCB suma de 600 de lei. În schimbul banilor, UCB a asigurat sala de mese și cantina studențească, punând la dispoziția solicitantului vesela și mobilierul. Universitatea nu asigură și preparatele. Evenimentul a fost unul dintre puținele organizate, anul acesta, de UCB, deoarece nu am dorit să creăm un disconfort studenților. Din 1 octombrie, evenimentele de acest gen vor fi aprobate cu și mai mare atenție, probabil cererile de weekend urmând să fie aprobate doar pentru personalul universității”, a declarat administratorul UCB, Virgil Popovici.
Acesta a explicat că, decizia Senatului permite UCB să extindă și mai mult serviciile de închiriere și pentru spații de mari dimensiuni, aparținând însă universității.
UPB, prima la închirieri
Universitatea Politehnică din București a fost printre primele instituții de acest fel din țară care a realizat că trebuie să obțină fonduri din spațiile pe care le avea la dispoziție. UPB a transformat astfel, încă din anul 2009, orice spațiu al instituției în sursă de finanțare.
UPB a fost însă criticată de către studenți că a făcut asta fără să țină cont și de nevoile imediate ale acestora, dar cu toate acestea nu a renunțat la decizia în cauză. UPB închiria, cu șapte ani în urmă, etajul unu al cantinei mari din complexul Leu pentru petreceri private. Ecaterina Andronescu, rectorul UPB, motiva, la momentul respectiv, că are nevoie de fondurile astfel obținute pentru reabilitarea căminelor studențești.
Anamaria Stoica