30 de contestații la Definitivat

471

30 dintre cadrele didactice din județul Gorj care au susținut examenul de definitivare în învățământ au depus contestații după afișarea primelor rezultate, cerând ca lucrările să le fie recorectate, în speranța că astfel vor obține o notă mai mare.

Cadrele didactice nemulțumite de notele obținute la Definitivat au putut depune contestații joi, după afișarea rezultatelor până la ora 21.00, și vineri, până la ora 15.00. La nivelul județului Gorj, în perioada respectivă, au fost depuse 30 de cereri de reevaluare a lucrărilor, cereri ce vor fi soluționate săptămâna aceasta. Afișarea rezultatelor finale ale examenului de definitivare în învățământ este programată pentru data de 18 august. Cadrele didactice trebuie să promoveze examenul de definitivare dacă doresc să dobândească dreptul de practică în învățământul preuniversitar. În caz contrar, ei pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți. În cadrul acestui examen, candidații trebuie să treacă, pe lângă proba scrisă, și de două inspecții la clasă. La proba scrisă sunt admiși doar candidații care îndeplinesc cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs şi minimum media 8 la inspecţiile speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
Profesorii se pot prezenta la Definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult 5 ani. În cazul în care un profesor care a luat Titularizarea pică Definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată.
După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul. Reamintim că, în Gorj, peste 63% dintre candidați care au susținut proba scrisă au obținut cel puțin nota 8, iar unul dintre aceștia a reușit chiar să promoveze examenul cu nota maximă. Cea mai mică notă înregistrată în Gorj este 4,35. Pe tranșe de note, situația se prezintă astfel: trei note între 4 și 4,99, șase note între 5 și 5,99, 14 note între 6 și 6,99, 15 note între 7 și 7,99, 43 de note între 8 și 8,99, 21 de note între 9 și 9,99 și o notă de 10.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here