Plante medicinale din Farmacia Domnului – Teiul reduce toxicitatea organismului

2607

Denumire ştiinţifică: Tilia tomentosa.
Denumire populară: teiul argintiu, teiul alb, teiul văratic.
Prezentare. Teii sunt arbori arhicunoscuţi, încât aproape că nu mai au nevoie de nicio descriere. Totuşi, teiul alb este un arbore înalt ce poate atinge înălţimea de 30 de metri. Aparţine familiei liliaceelor. Lemnul său este de culoare alb-roşietică, fiind uşor şi omogen. Teiul pucios e cel mai răspândit în ţara noastră. Teiul argintiu are florile cele mai parfumate. Florile, alb-gălbui, sunt melifere şi plăcut mirositoare, mierea de tei fiind un excepţional aliment-medicament. Acestea înfloresc, în funcţie de specie, începând de la sfârşitul lunii mai până în iulie. În afară de speciile menţionate mai există, mai puţin răspândite, şi alte specii, forme şi varietăţi. Se cultivă în parcuri, grădini, pe marginea străzilor şi creşte sălbatic în zonele forestiere. Pentru uz medicinal se recoltează florile, din care se face infuzie. Tot din flori de tei se prepară şi decoctul, atât de cunoscut acelora care beau ceai de tei. Alte preparate din flori de tei: mixtură, extract fluid, hidrolat, precum şi minunata infuzie din flori de tei amestecate cu flori de portocal.
Substanţe active importante: glucide, steroli, taninuri, oxidază, vitamina C, ulei volatil, zahăr, colină, acetilcolină, un compus specific numit tilirozidă.
Recomandări. Datorită mucilagiilor, florile de Tei reduc inflamaţiile căilor respiratorii. Se recomandă ca sedative nervoase, în insomnii şi ca expectorant în bronşite. Preparatul din flori de tei este hipnotic, sudorific, diuretic, antispastic, antiinflamator, emolient, antitermic, calmant general. Infuzia de Tei are şi proprietatea de a fluidiza sângele, de a pune sângele în mişcare, ceea ce are ca efect şi curăţirea sângelui şi, prin urmare, reducerea toxicităţii în organism. Pentru aplicaţii terapeutice interne, infuzia de Tei este necesară în cazuri de gripă, răceală, bronşite, tuse convulsivă, stări de ipohondrie, stări de nervozitate, oboseală accentuată a creierului, tulburări digestive pe fond nervos, dureri musculare, arterioscleroză şi dureri de rinichi. Extern Teiul este folosit la refacerea întregului organism (băi în infuzie de Tei), dar şi la tratarea amigdalitelor şi a afecţiunilor bucale (se face gargară).
Mod de preparare şi administrare. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori fără bractee sau o lingură de flori cu bractee la o cană de apă; se beau 2-3 căni de ceai călduţ pe zi, îndulcite cu miere.
Contraindicaţii. Nu prezintă.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.