Edi Iordănescu, pus din nou la zid / Suspendat la jocul cu Steaua!

490

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal și-a adus aminte că are ceva de judecat, dar nu se gândește la Șumudică, de exemplu, și îl ia din nou la rost pe Edi Iordănescu, client de serviciu al comisiilor în acest sezon.

Greu de crezut, dar Federația pare să îl aibă aproape doar pe Edi Iordănescu în vizor în acest campionat. După ce opt etape a stat în tribune fiind suspendat pentru te miri ce, Comisia de Disciplină a FRF a găsit de cuviință ca tocmai cu antrenorul Pandurilor să înceapă să sancționeze arbitrii care, în stare de suspendare fiind, au luat legătura cu echipa și au transmis indicații în timpul jocurilor. Deși au mai fost nenumărate alte cazuri, multe dintre ele mediatizate și exemplificate prin fotografii sau filmări, niciodată până acum nu s-a luat vreo măsură. Dacă alții au stat și au dat indicații din spatele propriilor bănci de rezerve sau și-au adunat la pauză jucătorii la gardul despărțitor dintre teren și tribună, Edi Iordănescu a ales să-și scoată jucătorii din incinta stadionului, în parcarea de la Giurgiu. Comisia a arătat că banalul este trecut cu vederea, în schimb inventivitatea este imediat taxată, chiar dacă ea arată că regulamentul după care se judecă are scăpări. Sau poate tocmai din această cauză…

Mai catolici decât Papa
Cel puțin în cazul lui Edi Iordănescu, comisiile federale dau dovadă de o intransigență ieșită din comun. Antrenorul Pandurilor este suspendat acum pentru încă un meci, dar a primit și o amendă record. Edi Iordănescu a fost amendat cu 40.000 de lei, doar cu 10.000 de lei mai puțin decât amenda primită de Șumudică în cazul în care tehnicianul Astrei a fost judecat pentru participarea la pariuri. Practic, ironici fiind, am putea spune că Edi Iordănescu mai bine paria că va fi suspendat. Amenda ar fi fost cam aceeași, dar măcar câștiga sigur la pariuri! Dincolo de această comparație, cuantumul amenzii este unul exagerat de mare, practic o amendă de aproape 10.000 euro fiind greu de achitat în România.

Prea mici
Suspendarea lui Edi Iordănescu pare să vină la comanda antrenorului Stelei. Laurențiu Reghecampf, suspendat și el două etape și pe bară la meciul cu Pandurii, a ținut cu tot dinadinsul ca și Edi Iordănescu să nu poată sta pe banca echipei sale la meciul din ziua de Paște. În vreme ce degetul lui Stanciu rămâne încă într-un sertar al comisiilor, iar Șumudică a primit o suspendare simbolică, la un meci care oricum nu-l interesa și pe care-l putea vedea și la TV, din Caraibe, rămâne suspect cum suspendarea lui Edi Iordănescu vine taman înaintea partidei cu Steaua.
Pandurii își joacă pe Național Arena ultima carte pentru locul 2, un loc care ar putea-o duce pe trupa lui Iordănescu junior în preliminariile Champions League, dar după ce Steaua este la un singur punct de a pierde titlul, se pare că Federația are un interes în a asigura echipei lui Gigi Becali cel de-al doilea loc ce duce în preliminariile principalei competiții europene. Dacă Pandurii este, evident, prea mică pentru un astfel de război, numele lui Edi Iordănescu este prea mare pentru a nu fi folosit drept exemplu cu suspendarări care mai de care mai trăznite!

A ratat un sfert din meciuri
Locul unui antrenor este, în mod evident, pe banca echipei sale. Sunt și cazuri în care unii antrenori, vezi cazul lui Gică Hagi, se autoexilează în tribună considerând că din înaltul acesteia se poate vedea mai bine ceea ce echipa face bine și acolo unde greșește, însă este de preferat ca antrenorul să poată sta pe bancă, să fie auzit de jucătorii săi, să-l vadă acolo și să simtă că le este alături. Este normal să existe și sancțiuni, iar antrenorii care greșesc să își primească pedeapsa, dar în cazul lui Edi Iordănescu, un tip mult mai civilizat decât mulți alții, poate ceva mai ironic, dar cu siguranță cu mai mult bun simț, s-a întrecut măsura. Ca din 36 de jocuri un antrenor să fie suspendat 9 etape este prea mult! Edi Iordănescu nu a sărit la bătaie, nu a scuipat niciun arbitru, nu a fluturat degete și nu a arătat semne obscene și, după câte spune, nici cuvinte deșucheate nu i-au ieșit pe gură, iar pentru întrebări, fie ele și ironice, pentru aplauze sau pentru ceea ce nimeni altcineva nu a mai fost pedepsit până acum, deși a fost o practică aproape generală, să stai în tribună la 25% din jocurile echipei tale într-un sezon este mult! Mult prea mult!

“Sunt siderat. Nu prea am cuvinte să comentez. Eu, la ce scenarii ar trebui să mă gândesc acum!? Sau coincidenţe!? Dacă am ajuns să fiu judecat pe «scările de la Naţional Arena»… Acţiuni similare cu a mea de la meciul cu Astra Giurgiu s-au produs în repetate rânduri cu alti antrenori şi sunt «n» dovezi în acest sens, iar atunci nu a mai fost suspendat nimeni. Regulamentul e interpretabil şi asta nu e vina mea şi nici a colegilor mei antrenori. Eu sunt doar dat ca exemplu. Ştiu că sunt foarte bun, dar nu știam că provoc atâta panică. Poate în viitor voi fi arestat la domiciliu pe perioada jocurilor!”, Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here