Ministrul Oprea, reţinut în Capitală! – Al 19-lea român ucis în Afganistan

374

gabriel-opreaMinistrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, nu a putut să ajungă la înmormântarea sublocotenentului Constantin Laurenţiu Lixandru, care a avut loc ieri, fiind reţinut în Bucureşti, pentru a ajuta la repatrierea celui de-al 19-lea român mort la datorie. Oprea însă a trimis un mesaj familiei îndoliate, care a fost citit de Şeful Statului Major al Armatei, generalul Ştefan Dănilă.

 

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, nu a putut fi prezent la Rovinari ieri, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe sublocotenentul Lixandru. Lipsa acestuia a fost justificată de faptul că încă un român, coleg al gorjeanului, şi-a pierdut viaţa, ieri dimineaţă în jurul orei 06:00. Cel care l-a înlocuit pe Ministru a fost Şeful Statului Major al Armatei, generalul Ştefan Dănilă, care a ajuns la Rovinari în jurul orei 12:00, cu elicopterul. Oprea a ţinut să transmită, prin intermediul unui discurs ţinut de către Dănilă, recunoştinţa pentru eroul României căzut pe câmpul de luptă şi a transmis familiei îndoliate condoleanţe şi sprijinul total al Armatei Române.

Al 19-lea soldat român, căzut la datorie

Un alt „Scorpion Roşu” a murit la datorie ieri dimineaţă în Afganistan. Este vorba despre craioveanul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, care a căzut la datorie în jurul orei 06.00, în Provincia Zabul, Afganistan. Conform site-ului Ministerului Apărării, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Marinescu a decedat. Militarul, în vârstă de 28 de ani, era necăsătorit. Şi colegul lui Lixandru va fi ridicat la gradul de sublocotenent post-mortem. Ministrul apărării naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Astăzi, la ora 08.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, vor fi organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Cătălin-Ionel Marinescu. Este al 19-lea militar ucis pe câmpurile de luptă şi al doilea în decurs de o săptămână. Familia acestuia aşteaptă să fie repatriat.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here