Sublocotenentul Lixandru, condus pe ultimul drum (VIDEO)

401

_MG_5728Sublocotenentul Constantin Laurenţiu Lixandru, cel care şi-a pierdut viaţa în Afganistan, a fost condus ieri de către familie, colegi, prieteni şi necunoscuţi pe ultimul drum. După slujba oficiată de un sobor de 9 preoţi la Catedrala Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena”, trupul neînsufleţit al gorjeanului a fost purtat pentru ultima dată prin oraşul său natal, Rovinari.

 

Militarul îşi va dormi somnul de veci în cimitirul Bisericii de lemn, declarată monument. La funeralii au participat şi autorităţile locale, precum şi Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General al Armatei Române. Evenimentul de ieri nu a fost însă lipsit de incidente, mama românului cedând nervos la auzul veştii că nora sa va îmbrăca haine militare. Lacrimi şi durere, pe chipurile membrilor familiei, colegilor şi prietenilor veniţi să-l conducă pe caporalul, declarat post-mortem, sublocotenent, Constantin Laurenţiu Lixandru. Acesta a decedat joi, 5 mai, în Afganistan, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostradă. Sute de persoane l-au condus pe ultimul său drum, pe care l-a făcut pentru ultima dată, în oraşul natal, Rovinari. Sicriul cu _MG_5709trupul neînsufleţit al gorjeanului de 30 de ani, a fost depus duminică noaptea, la Catedrala Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena”din Rovinari, unde a rămas până ieri. În jurul orelor 12:00, sicriul a fost depus în curtea bisericii, pentru slujba de înmormântare. Pe tot parcursul slujbei, membrii familiei au stat la căpătâiul militarului, plângându-l contiunuu. După slujbă, soldatul căzut pe câmpul de luptă în Afganistan, a fost condus către cimitirul unde îşi va dormi somnul de veci. _MG_5721Pe tot parcursul slujbei, drapelul României a stat pe tronul lui Cătălin, fiind luat numai atunci când a fost băgat în mormânt. Acesta a avut parte de onoruri militare, colegii lui trăgând în aer mai multe salve de foc. Laurenţiu făcea parte din Batalionul „Scorpionii Roşii” de trei ani, în urmă cu trei luni plecând pentru prima dată în misiune. Acesta era căsătorit, însă nu avea copii.

Şeful Statului Major General al Armatei Române, la funeralii

Cu toate că îşi anunţase prezenţa, Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea nu a putut ajunge la Rovinari, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Constantin Laurenţiu Lixandru. Acesta a fost reţinut în capitală, fiind ocupat cu repatrierea celui de-al 19-lea român mort ieri în Afganistan. Însă la înmormântare a ajuns Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General al Armatei Române care a sosit în Rovinari cu elicopterul. Cu puţin timp înainte de a începe slujba de înmormântare a sublocotenentului, au ajuns la Catedrala Sfinţii Împăraţi “Constantin şi Elena” şi primarul oraşului Rovinari Dorin Filip, prefectul Liviu Andrei şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. Un coleg al militarului a ţinut un discurs înainte de a pleca spre cimitir cortegiul funerar. Acesta a vorbit despre activitatea militarului şi despre ce a însemnat el pentru colegii lui: „Constantin Laurenţiu Lixandru a venit alături de noi în anul 2007, la batalionul 26, infanterie Craiova. S-a integrat foarte repede, datorită caracterului său prietenos. A avut o influenţă asupra colectivului, fiind mândru că face parte din «Scorpionii Roşii». La data de 5 Mai am suferit o pierdere imensă, am pierdut un camarad, un prieten, dar totodată Raiul s-a îmbogăţit cu IMG_6035un erou. Era prima lui misiune alături de «Scorpionii Roşii» în afara ţării, dorind să fie un sprijin real pentru colegii lui. În scurta sa viaţă, Laurenţiu a fost un exemplu de devotament. Vom păstra în amintire clipele petrecute alături de bravul nostru coleg, şi pentru toate acestea îi vom fi recunoscători. Îl rugăm pe Dumnezeu să-l ierte şi să-l primească acolo unde cei drepţi se duc, aşa cum merită un erou. Dumnezeu să-l ierte”.

Cetăţean de onoare al oraşului Rovinari

Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip a fost alături de familia îndurerată pe tot parcursul slujbei. În discursul său, acesta şi-a exprimat durerea şi recunoştinţa faţă de militarul căzut la datorie, şi a declarat că sublocotenentul Lixandru va fi cetăţean de onoare al oraşului Rovinari, o stradă purtându-i numele: „transmit în numele primăriei şi al Consiliului Local, sincere condoleanţe familiei, prieteniilor, camarazilor şi tuturor celor care l-au cunoscut pe sublocotenentul post-mortem Constantin Laurenţiu Lixandru. Toate acestea constituie o pierdere importantă pentru comunitatea noastră.

{youtube}XDpspGQQGpU{/youtube}

Lixandru va fi privit ca un erou în oraşul nostru. Avem o datorie morală pentru acest tânăr, de aceea pentru devotamentul şi curajul de care a dat dovadă, voi propune Consiliului Local să fie declarat post-mortem cetăţean de onoare al oraşului Rovinari. Iar o stradă din oraş să-i poarte numele. Mai mult, vom realiza o alee a eroilor, ce va cuprinde numele tuturor ostaşilor căzuţi la datorie. Aleea va fi deschisă cu bustul sublocotenentului post-mortem Constantin Laurenţiu Lixandru”. Iniţiativa primarului a fost primită în ropote de aplauze de către rovinăreni care l-au condus pe ultimul drum pe Cătălin.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here