Secția I Civilă a Tribunalului Gorj, fără președinte! Judecătorul Bănică și-a cerut eliberarea din funcție

2060

Magistratul Valentin Bănică, şeful Secţiei Civile I a Tribunalului Gorj, a solicitat, recent, Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) retragerea din activitate, mai exact eliberarea din funcție în vederea pensionării. Cererea lui Bănică se află de altfel chiar pe ordinea de zi a ședinței CSM de astăzi. Solicitarea lui Bănică apare însă la două luni după ce magistratul a fost reclamat de un inventator din Complexul Energetic Oltenia(CEO), la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru conflict de interese, respectivul punând sub semnul întrebării o serie de sentințe civile date de acest judecător în procese cu CEO. Asta, mai ales că fiul judecătorului a fost recent angajat în companie, în timp ce soția acestuia lucrează pentru aceeași societate de stat.

Postul de șef al Secției Civile I a Tribunalului Gorj este vacant începând de astăzi, judecătorul Valentin Bănică, cel care conduce această structură, așteptând în cursul zilei ca superiorii săi de la CSM să-i aprobe eliberarea din funcție. Bănică ocupa acest post din martie 2015, când CSM l-a promovat, cu delegare, în funcția de președinte al secției în cauză, iar anterior numirii a avut aceeași funcție și în perioada 2012-2015, pentru trei ani de zile.
În plină activitate și având o funcție deloc de neglijat, judecătorul decide însă să renunțe la magistratură, și să se retragă la pensie asta chiar dacă CSM-ul, și în condițiile în care solicitantul are vârsta de pensionare, îl mai putea păstra, la cerere, în funcție încă un an de zile. Bănică arată însă că vrea să se pensioneze, asta chiar în timp ce este cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru conflict de interese, la plângerea penală ce i-a fost făcută, în decembrie, de către Gheorghe Dudău, fost salariat al CEO.

Anchetă, în desfășurare!
Cu siguranță, dosarul ce-l privește pe Valentin Bănică se va finaliza de către magistrații din Craiova, în timp ce pârâtul nu mai ocupă funcția de judecător, reclamantul nefiind anunțat, până acum, că plângerea sa la adresa președintelui Secției Civile I s-ar fi finalizat între timp.
Reamintim faptul că, Bănică a fost reclamat pentru conflict de interese la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în urma unei sentințe date într-un dosar privind acordarea unor drepturi pentru angajați ai CEO, în care acesta a dat dreptate companiei.
Reclamantul lui Bănică l-a acuzat pe acesta de conflict de interese, motivând că judecătorul a fost anterior promovării în magistratură din minerit, mai exact de la Exploatarea Minieră Jilț, în timp ce familia sa ocupă posturi în aceeași societate de stat. “În drept, fapta judecătorului-preşedinte Valentin Bănică, de a soluţiona dosarul nr. 15626/95/2008*, cunoscând că este incompatibil, favorizând SC Complexul Energetic Oltenia SA, unde soţia şi fiul lucrează, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi sancţionată de art.301 alin. 1 N.C.P.”, transmitea reclamantul Dudău, în plângerea adresată, în luna decembrie 2015, prim-procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, aşteptând totodată ca judecătorul să fie tras la răspundere în urma sesizării sale.

Beizadeaua judecătorului, promovată la CEO
De altfel chiar la finalul anului trecut beizadeaua judecătorului, Andrei Bănică, a fost promovat jurist în CEO, deși, fusese angajat inițial la Minprest Serv, subunitate a companiei. Presa l-a numit încă de acum câțiva ani beizadea pe fiul judecătorului, deoarece în timpul liceului, din cauza absențelor și a actelor de indisciplină Andrei Bănică a fost obligat să renunțe la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”. Acesta și-a terminat, în final, studiile liceale abia la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Târgu-Jiu, și asta nu pentru că acesta ar fi fost talentat în artă, ci pentru că doar această unitate l-a primit. Nici la acest liceu, Andrei Bănică, acum mare jurist în structura executivă a CEO, nu a stat departe de probleme, presa vremii relatând că acesta era considerat “oaia neagră a unității de învățământ”, de mai multe ori atunci, pentru a-l liniști pe elevul turbulent, fiind chemați la școală polițiștii comunitari.

Juristul, cu bustul gol în fața polițiștilor!
“Ultima oară, la apariția polițiștilor, beizadeaua și-a arătat mușchii la propriu dezbrăcându-se în clasă, iar după plecarea acestora acuza că polițiștii l-ar fi lovit”, relata, un ziar local, menționând că profesorii lui Andrei Bănică, actual jurist în structura executivă a Complexului Energetic Oltenia, se plângeau că luau calmante după orele cu clasa respectivului.
În ciuda comportamentului din liceu, Andrei Bănică și-a terminat facultatea, iar anul trecut a primit și un loc de muncă bine remunerat, într-o companie care și-a trimis o parte din juriști în producție.
Mama actualului jurist are și ea o funcție de conducere în CEO, Valeria Bănică fiind șef departament Mediu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here