919 viroze şi pneumonii în mini-vacanţa de 1 Decembrie

585

Finalul săptămânii trecute a fost unul bogat în îmbolnăviri. Virozele şi pneumoniile au cuprins nu mai puţin de 919 gorjeni, mini-vacanţa de 1 Decembrie nefiind motiv de bucurie pentru aceştia.

Potrivit Elenei Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spune că la finele săptămânii trecute, aproape o mie de gorjeni s-au îmbolnăvit şi au ajuns la medicul de familie sau pe patul de spital, internându-se. Astfel, în cazul virozelor s-au înregistrat 640 de îmbolnăviri, 17 dintre acestea încheindu-se cu internarea gorjenilor care au răcit. În număr mare sunt şi cazurile de pneumonie, în ultimele zile ale lunii noiembrie înregistrându-se nu mai puţin de 279 de îmbolnăviri şi 63 de internări.
Afecţiunile precum pneumoniile şi virozele sunt frecvente în această perioadă, cei mai expuşi fiind bătrânii şi copiii, sistemul imunitar al acestora fiind cel mai scăzut. Medicii le recomandă gorjenilor să ia în serios simptomele răcelii şi să intervină la cel mai mic semn de boală. Dacă răceala debutează cu febră, frisoane sau dureri de cap, pacienţii în cauză trebuie să se adreseze medicului de familie.

776 de vaccinări
Elena Piţian, reprezentanta DSP Gorj spune că pe parcursul săptămânii trecute, nu mai puţin de 776 de cetăţeni din judeţ au fost vaccinaţi antigripal. Aproape 6 mii de doze de vaccinuri antigripale au ajuns la DSP, iar zilele trecute l-i s-au aplicat câte o doză gratuită de vaccin pentru 210 bolnavi cronici, 302 cadre medicale au fost vaccinate, iar 264 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani au primit vaccinul.
Pentru acest an, în total, pentru judeţul nostru sunt necesare 25.648 vaccinuri antigripale. Copiii, vârstnicii de peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar sunt categoriile de persoane care trebuie imunizate cu prioritate. Autorităţile recomandă medicilor de familie ca până la primirea tuturor dozelor necesare de vaccin antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane. Campania de imunizare împotriva gripei se desfăşoară, ca de fiecare dată, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here