70 de camere video, montate în Cimitirul Municipal din Târgu-Jiu

663

Până în luna august a acestui an, societatea Edilitara Public, administratorul Cimitirului Municipal, va dispune montarea unui sistem de supraveghere video a locurilor de veci şi a întregii suprafeţe a cimitirului. Investiţia se ridică la suma de 70.000 de lei. Între timp, reprezentanţii municipalităţii continuă apelul de rezolvare a situaţiilor cu locurile de veci neintroduse în baza de date şi nerevendicate de moştenitori.

O investiţie menită să ţină la distanţă hoţii sau răufăcătorii care intră în Cimitirul Municipal va fi pusă pe picioare de către autorităţile locale de la Târgu-Jiu. Potrivit lui Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public, societate care administrează Cimitirul Municipal, până în luna august va fi montat un sistem de supraveghere compus din circa 70 de camere video. “Avem în lista de investiţii să introducem un sistem de supraveghere video în tot Cimitirul Municipal. La ora actuală, de pază se ocupă șase agenţi, avem câte doi agenţi pe tură, pe tot cimitirul, dar este puţin; suprafaţa este mare, inclusiv capela trebuie păzită, trebuie să patrulăm pe toate zonele. Vor fi în jur de 70 de camere video, am făcut un studiu de fezabilitate şi ne va costa circa 70.000 de lei întreaga investiţie. Sperăm ca aceste camere video să fie montate până în luna august a acestui an. Investiţia va fi şi în folosul nostru, al administraţiei, dar şi în folosul cetăţenilor”, a precizat Zaharia.

Locurile nerevendicate, justificate cu acte
Doar jumătate din locurile de veci din cadrul Cimitirului Municipal Târgu-Jiu sunt introduse în prezent în baza de date a administraţiei. Autorităţile reînnoiesc apelul făcut către cetăţenii care deţin locuri de veci însă nu sunt introduşi în baza de date, să vină pentru înregistrare, fie la sediul Edilitara Public, fie la Administraţia Cimitirelor. “Cimitirul Municipal se întinde pe aproximativ 17 hectare şi administrăm circa 13.500 de morminte. Fac apel la cetăţenii noştri care nu locuiesc în Târgu-Jiu ori în ţară, să vină să-şi rezolve situaţia cu locurile de veci, deoarece în baza de date doar jumătate din mormintele din Cimitirul Municipal figurează ca luate în evidenţă, deci undeva peste 7.600 de locuri. Vrem ca toţi cei care ştiu că au, deţin sau sunt moştenitori ai unor locuri de veci să vină la Edilitara sau la Administraţia Cimitirelor pentru a fi luaţi în baza de date. De asemenea, din totalul mormintelor de 13.500 până acum avem circa 2.800 de locuri concesionate. Singura formă de proprietate este concesiunea, iar prin HCL avem două tarife: pe șapte ani taxa este de 1.450 de lei , iar pe 25 ani este de 5.400 de lei. Este bine ca și cei care nu şi-au rezolvat cu concesiunea, să vină la noi. Cetăţenii care sunt în viaţă şi beneficiază de adeverinţe eliberate de fostele instituţii, întreprinderi, ori de Primăria Târgu-Jiu, trebuie să ştie că acestea rămân valabile pe perioada vieţii. În momentul în care decedează, urmaşii prin taxă de succesiune au obligaţia să concesioneze aceste locuri de veci. Noi putem atribui locuri de veci în două situaţii: în momentul decesului atunci când este şi obligatoriu, iar pe timpul vieţii doar dacă cei care solicită au vârsta de minim 75 de ani sau pe legile speciale, veterani de război, eroi ai Revoluţiei, deportaţi, ori atunci când cetăţeanul este cetăţean de onoare”, a mai spus directorul Edilitara Public.

Curăţenie de Paşte
Odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, încep şi acţiunile de curăţenie şi igienizare din Cimitirul Municipal. “Ne ocupăm în principal de Cimitirul Municipal în aşa fel încât în acea perioadă să avem un cimitir curat, îngrijit. Reparăm împrejmuirile, facem vopsitorii, aranjăm aleile, totul va trece printr-o igienizare, inclusiv capela care funcţionează la Poarta 1 în aşa fel încât cei care vin în noaptea de Înviere să găsească un cimitir curat şi bine iluminat. La acest capitol, precizez că am mai extins iluminatul la Poarta 3”, a precizat Alexandru Zaharia.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here