5.000 de fermieri gorjeni, spionaţi prin teledetecţie

422

agriculturaToate plantaţiile agricole pentru care gorjenii au cerut subvenţii sunt verificate atent în această perioadă de către personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj pentru a fi eliminate orice fel de suspiciuni privind terenurile.

 

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, verificările prin teledetecţie au început la debutul lunii august şi trebuie să se încheie până la sfârşitul acestei luni. „Aceste verificări sunt în derulare şi s-au făcut în localităţile Crasna, Muşeteşti, Săcelu, Bumbelti-Piţic, Polovragi, Bumbeşti-Jiu, Bălăneşti, Bengeşti-Ciocadia, Baia de Fier, Alimpeşti, Novaci, Târgu-Jiu, Scoarţa, Prigoria, Roşia de Amaradia. Controalele se vor încheia la sfârşitul acestei luni, în acţiune fiind antrenate 11 echipe ale APIA Gorj, şi alte patru sunt venite de la Dolj şi Mehedinţi”, a declarat Corina Dorobanţu. Aceasta a precizat că supuse verificărilor sunt terenurile a 5.278 de fermieri din Gorj, iar pentru 2.898 dintre ei cel mai probabil se va face excluderea de la plată deoarece au fost depistaţi cu nereguli de către echipele de control. De asemenea, un număr de 882 de fermieri din totalul celor verificaţi au fost chemaţi la Centrul Judeţean al APIA din Târgu-Jiu pentru clarificări.

Dispoziţii de la Bucureşti

Măsura a fost una dispusă de la Centru deoarece au existat cazuri când ţăranii nu deţineau terenurile în cauză şi realitatea era diferită faţă de ce era trecut în acte. Astfel, potrivit legilor în vigoare, cei care au dat declaraţii false când şi-au depus dosarele pentru obţinerea subvenţiei riscă să dea înapoi banii primiţi până acum. Judeţul Gorj este unul dintre puţinele judeţe din ţară în care verificările se fac prin satelit, aceasta fiind o procedură de control ceva mai nouă în ţara noastră. Eşantionul de ferme supuse controalelor trebuie să fie relevant şi din punctul de vedere al valorii sprijinului solicitat, nu numai al suprafeţei înscrise. Teledetecţia se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi căldura emanată de pământ. Aceste unde electromagnetice au capacitatea de vibraţie, dar şi de reflexie şi refracţie. Sateliţi specializaţi captează aceste unde prin diferiţi senzori, în funcţie de formele de relief sau plantele care emit aceste semnale electromagnetice. Datele captate de către sateliţi se înregistrează şi apoi se transmit la sol. În principiu, plantele emit radiaţii electromagnetice în mai multe benzi spectrale. În funcţie de zona spectrală cercetată, fiecare cultură are un răspuns diferit, o anumită „semnătură“ ce apare pe hărţile foto-interpretate într-o culoare specifică.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here