4 cazuri de scarlatină, depistate la Grădinița ,,Constantin Brâncuși”

1393

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a declarat, miercuri, focar de scarlatină la Grădinița cu Program Prelungit ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, după ce patru micuți au fost depistați pozitiv cu această boală contagioasă.

Autoritățile sanitare din Gorj au intrat în alertă după ce patru preșcolari de la Grădinița cu Program Prelungit ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu au fost depistați cu scarlatină. DSP Gorj a declarat în cursul zilei de miercuri focar de scarlatină la această unitate de învățământ.
,,Vă informăm că s-a deschis în data de 29 ianuarie 2020, un focar de scarlatină cu patru cazuri la GPP Constantin Brâncuși Târgu-Jiu. Menționăm că această informare conține date preliminare, focarul fiind în evoluție, rămânând sub supraveghere. Primul caz, GJ/05/2020, sex feminin, 4 ani, cu debut în data de 17 ianuarie 2020 și internat în 19 ianuarie 2020 în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Târgu-Jiu cu febră, angină și erupție micropapulară cutanată. Forma de boală medie, cu exudat faringian recoltat în data de 20 ianuarie 2020, rezultat pozitiv pentru streptococ B hemolytic de grup A, externare în data de 25 ianuarie 2020 cu evoluție favorabilă. Celelalte trei cazuri au apărut în intervalul 24 – 28 ianuarie 2020 din care două cazuri internate în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Târgu-Jiu și un caz prezentat pentru consult la camera de gardă cu semne clinice de boală, dar refuzând internarea, ulterior cu evoluție favorabilă. O echipă din cadrul CSCBT, formată din medic epidemiolog și doi asistenți igienă, s-a deplasat la unitatea școlară unde a instituit următoarele măsuri: intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție în unitatea școlară (săli de clasă, grupuri sanitare, bloc alimentar, etc.); respectarea cu strictețe a normelor de igienă individuală și a procedurilor de efectuare a dezinfecției; triaj zilnic în rândul contacților, timp de 10 zile, cu izolarea celor cu simptome și trimiterea acestora pentru recoltare exudat faringian către Laboratorul de microbiologie al DSP Gorj; educație sanitară adresată în special personalului didactic, părinților, copiilor și angajaților din sectorul alimentar, privind modalitățile de transmitere a scarlatinei și riscul afecțiunilor poststreptococice”, a transmis, joi, conducerea DSP Gorj, prin intermediul unui comunicat de presă.
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă specific umană, autolimitată, caracterizată prin febră, angină, exantem (erupție cutanată) și enantem (afectarea mucoaselor). Perioada de incubație durează în medie 3 – 5 zile. Debutul este brusc: cu febră înaltă (39 – 40 grade Celsius); frison; cefalee; stare generală alterată; odinofagie (dureri la nivelul gâtului); uneori manifestări digestive (vărsături, dureri abdominale). La examenul clinic, se constată: prezența anginei roșii (gât roșu cu inflamarea amigdalelor); prezența anginei cu exudat pultaceu gât roșu și amigdale mărite de volum cu puncte de puroi); adenopatii submandibulare (creșterea în dimensiuni a ganglionilor aflați sub bărbie, sensibili la palpare). Perioada de stare începe în momentul apariției erupției și durează, în medie, 7-10 zile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here