3.324 de producători de lapte, cu declaraţia la APIA

480

cota de lapteProcesatorii de lapte şi cumpărătorii de la nivelul judeţului nostru au avut obligaţia ca până la data de 14 mai 2012 inclusiv, să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj declaraţia anuală privind cantităţile de lapte pe care le-au vândut sau cumpărat pe piaţă, în caz contrar, ei riscând penalizări. Reprezentanţii APIA Gorj au finalizat ieri înregistrarea în sistem a tuturor declaraţiilor, astfel că din numărul producătorilor înregistraţi la nivelul judeţului, se pare că procentul de depunere a declaraţiilor a fost de 100%.

 

Cota de lapte este cantitatea de lapte pe care un producător o poate livra sau comercializa într-un an de cotă fără a-i fi impusă o taxă de penalitate. Această cotă are două componente, cota de livrări, care este cantitatea de lapte şi produse din lapte pe care un producător o poate livra unui cumpărător într-un an de cotă fără a-i fi impusă o taxă. Cumpărătorul de lapte este cel care cumpără laptele de la fermier, de la producător în vederea procesării, sau procesatorul. Există şi producători care deţin cotă de vânzări directe, care reprezintă cantitatea de lapte şi produse din lapte pe care un producător o poate vinde direct la piaţă, într-un an de cotă.

Producătorii de lapte care nu ar fi respectat termenul de depunere al declaraţiei anuale de 14 mai a.c. riscau penalităţi de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Penalităţile pot duce la retragerea autorizaţiei de comercializare pentru anul următor de cotă, an care a început deja, în cazul depăşirii termenului de 14 mai a.c. pentru depunerea declaraţiei de cotă. În cazul în care cumpărătorii nu depuneau la termen declaraţia anuală cu respectivele cantităţi de lapte achiziţionate, penalizarea s-ar fi aplicat pe fiecare zi calendaristică de întârziere.

Prezenţă 100%

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, la nivelul judeţului nostru există circa 3.324 de producători care trebuiau să treacă pragul instituţiei pentru declaraţia anuală. „Din numărul total al producătorilor pe care noi îi avem în evidenţă, toţi aceştia s-au prezentat la noi până pe data de 14 mai şi şi-au completat şi depus adeverinţele aferente. Noi le-am înregistrat şi validat în baza cotei de lapte, iar în cazul a zece producători s-au prezentat moştenitorii acestora pentru declararea cotei anuale de lapte deoarece producătorii de drept decedaseră între timp”, a precizat directoarea instituţiei.

Această cotă de lapte este disponibilă din Rezerva Naţională şi poate fi solicitată de producătorii care fac dovada că au depăşit cantitatea de lapte în exploataţie şi că deţin minim două capete de vaci în lactaţie la sfârşitul anului de cotă la data solicitării. Minimul cantităţii de lapte pe care producătorii o pot solicita din Rezerva Naţională este de 1.000 de kilograme, iar maximul este de 1.800.000 de kilograme.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here