2010, an “bogat” în hoţi – De două ori mai mulţi arestaţi, decât anul trecut

402

arestatiPersoanele reţinute anul acesta sunt de aproape două ori mai multe decât anul trecut, până la data de 25 august. Astfel, dacă în 2009 fuseseră reţinute, până în această perioadă a anului, 189 de persoane, în 2010 numărul acestora a ajuns la 340. Pe primul loc în topul infracţiunilor se află furturile, care, de altfel, deţin majoritatea procentuală.

Aproximativ 60% dintre persoanele reţinute anul acesta de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj sunt cercetate pentru infracţiuni contra patrimoniului, în speţă furt calificat. Astfel, gorjenii s-au profilat pe „împrumuturi” de acest gen care reprezintă, de fapt, cea mai uşoară şi mai rapidă modalitate de a face bani, situaţia economică din prezent fiind unul dintre factorii determinanţi ai acestui fenomen. În topul infracţiunilor, furturile sunt urmate de infracţiunile contra persoanei, categorie în care intră violurile şi tentativele de viol, omorurile şi tentativele de omor precum şi tâlhăriile. Anul acesta, însă, doar 10% dintre infracţiuni sunt de această natură.

Reţinuţi pentru prejudicii de câteva sute de lei

De altfel, în 2010 s-a observat o creştere semnificativă a numărului de infracţiuni, fiind aproape de două ori mai mare ca în anul trecut. În 2009, până la data de 25 august, fuseseră reţinute 189 de persoane în timp ce până la data de 25 august 2010 au fost reţinute 340.

„Furtul este cel mai des întâlnit pentru că aşa obţin cel mai repede bani. Numărul crescut de infractori arestaţi se datorează, însă, şi operativităţii oamenilor legii, care a crescut. Dacă, în anii precedenţi, un caz de furt cu un prejudiciu de, să zicem, 500 lei, nu părea atât de important iar suspecţii nu erau reţinuţi pe parcursul cercetărilor, acum nu mai este aşa”, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Numai săptămâna aceasta numărul de persoane reţinute pentru furt a trecut lejer de 10, „domeniile de activitate” ale acestora fiind destul de variate, de la furt de cărbune, la furt din locuinţe sau furt de animale.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here