18 tineri din Gorj au luptat împotriva rasismului, în Cehia

1139

În perioada 25 februarie-5 martie, un număr de 18 tineri din judeţul Gorj, care au făcut parte din delegaţia Asociaţiei Scout Society din Târgu-Jiu, au participat în Cehia la cea de-a doua parte a proiectului “Racism does not belong to XXI”, implementat în parteneriat cu grupul informal LUBLA, finanţat prin programul ERASMUS+. Prima parte a proiectului s-a desfăşurat începând cu 27 octombrie până pe 4 noiembrie 2016, în Săcelu, Gorj.

Scopul proiectului a fost promovarea multiculturalităţii între tineretul european, ca metodă de dezvoltare durabilă a societăţii. Iar principalele obiective ale proiectului au fost: încurajarea multiculturalismului în rândul a 40 de tineri din cele două ţări (România şi Cehia); cunoaşterea, înţelegerea şi combaterea rasismului în societatea europeană; promovarea drepturilor universale şi europene, etc. Tinerii au fost cazaţi într-un centru de cercetaşi în zona Kapraluv Mlyn, Cehia, unde au fost organizate şi o serie de activităţi pentru ei. Participanţii au fost implicaţi în diferite acţiuni interactive, în care au discutat cu un sirian şi o tânără din Afganistan diferite aspecte ale rasismului şi cum sunt respectate drepturile acestor persoane, dar şi diferite exemple din viaţa de refugiat. Aceste aspecte s-au concretizat şi într-un alt workshop, unde tinerii au cunoscut mai multe informaţii despre refugiaţii din Nesehnuti. Participanţii au mai vizitat şi Muzeul Romilor şi Cimitirul evreiesc din Brno, unde au avut parte de prezentări şi discuţii pentru a înţelege diverse aspecte ale acestor culturi. De asemenea, tinerii au vizitat şi oraşul Brno, Vila Tugendhat, inclusă în patrimoniul UNESCO, care este o clădire istorică, devenită un prototip de pionierat al arhitecturii moderne din Europa.
“Acest proiect a fost o experienţă inedită pentru mine, atât din punct de vedere al dezvoltării mele ca persoană, cât şi din punct de vedere al temei şi subiectelor abordate. Organizatorii şi-au dat silinţa să iasă totul cât mai bine şi să ne facă şederea mai plăcută. Atmosfera care s-a creat în timpul proiectului, între noi participanţii, a fost una de înţelegere, de împărtăşire a ideilor, de lucru în echipă”, a spus Antonius Eftenoiu, unul dintre participanţi.
Astfel, tinerii din Cehia şi judeţul Gorj au interacţionat între ei, pe toată durata proiectului, iar la seara internaţională chiar au învăţat unii de la alţii dansurile specifice fiecărei ţări. Participanţii în ultima zi au fost implicaţi într-un joc numit “LARP-situation at the borders”, unde şi-au dezvoltat cunoştinţele, abilităţile de orientare şi au îmbrăţişat valorile necesare pentru o cultură a drepturilor omului, cum ar fi nediscriminarea, demnitatea umană, egalitatea și respectul. “În final, putem spune că pe parcursul schimbului de tineri, participanţii au fost implicaţi în diferite activităţi participative, cum ar fi jocuri de echipă, jocuri de rol, discuţii facilitate, dezbateri şi lucru în grup, au participat la workshop-uri – activităţi care au condus tinerii către creşterea nivelului de apreciere a diversităţii europene şi la o acceptare a oamenilor indiferent de rasă, religie, etnie”, a declarat Corina Lebedinscaia, coordonator comunicare în cadrul Asociaţiei Scout Society.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here