Peste 1.685 de absolvenţi gorjeni, promoţia 2014, au depus actele pentru a fi luaţi în evidenţă de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Potrivit Dianei Văduva, purtător de cuvânt al instituţiei, din numărul total de 1.682 de absolvenţi înregistraţi în această vară, doi au studii gimnaziale, 41 deţin studii profesionale, 1.281 au terminat cursurile liceale, 77 au studii postliceale, iar 281 au terminat studiile universitare. “În prezent, deja 62 de absolvenţi primesc indemnizaţie de şomaj, 47 dintre ei având liceul terminat; alţi trei au studii postliceale, iar 12 au terminat o facultate. Totodată, am reuşit încadrarea în muncă a unui număr de 81 de absolvenţi”, a precizat Diana Văduva.
Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor care nu şi-au găsit până în prezent un job, AJOFM Gorj organizează pe 26 septembrie o bursă a locurilor de muncă. Evenimentul se va desfăşura în aceeaşi locaţie ca de fiecare dată, adică la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, cu începere de la ora 10:00. Conducerea AJOFM Gorj face cunoscut faptul că, în baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se subvenţionează locurilor de muncă pentru angajatorii care încadrează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, şomeri peste 45 de ani sau părinţi unici întreţinători ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilităţi, persoane care mai au cel mult cinci ani până la pensie, pe diferite perioade de timp, pentru fiecare angajat primindu-se o sumă a cărei valoare este raportată la un indicator social de referinţă.
250 lei/lună
Pentru luarea în evidenţă la AJOFM Gorj, tinerii gorjeni trebuie să prezinte o adeverinţă de absolvire a liceului sau facultăţii şi cartea de identitate. Ajutorul financiar este de 250 de lei pe lună şi se acordă timp de şase luni. În vederea înregistrării, absolvenţii trebuie să prezinte: act de identitate fotocopie şi original, certificat de naştere fotocopie şi original, act de studii din care să rezulte data absolvirii anului terminal, adeverinţă eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este “apt de muncă”. În afara sumei de 250 lei, absolvenţii promoţiei 2014 înregistraţi în evidenţa AJOFM Gorj pot beneficia, în mod gratuit, de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă şi formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea, respectiv de un curs de formare profesională gratuit din cele disponibile la ora actuală.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Izabella Molnar