1.410 târgujieni şi-au asigurat obligatoriu locuinţele

525

budulanTârgujienii nu s-au dovedit a fi prea receptivi la întocmirea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale. Din totalul de peste 40.000 de locuinţe existe la nivelul municipiului Târgu-Jiu, procentul celor care au o asigurare obligatorie pentru locuinţă este destul de mic.

Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, a fost prezentă ieri în cadrul unei conferinţe de presă pentru a reaminti târgujienilor necesitatea punerii în aplicare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, a cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. “Aceasta a intrat în vigoare la 90 de zile de la publicarea normelor de aplicare. Acestea au fost publicate la 9 mai în Monitorul Oficial, astfel că de la 6 august cetăţenii care nu sunt în posesia unei poliţe de asigurare împotriva dezastrelor pot oricând să fie puşi în situaţia de a fi sancţionaţi pentru nerespectarea acestei legi. Ei trebuie să întocmească o poliţă de asigurare la orice societate de asigurare care face parte din Polul de Asigurare împotriva Dezastrelor”, a declarat Budulan.

Asigurările facultative, înlocuite

Procurarea unei asigurări obligatorii a locuinţelor se face prin efectuarea unei plăţi de 20 de euro în situaţia în care clădirea este construită din beton, cărămidă sau orice alt material supus unui regim termic de tratare, sau a 10 euro pentru clădirile construite din lemn. Pentru aceste poliţe de asigurare, în situaţia în care riscul asigurat se produce, asiguraţii vor primi ca despăgubire 20.000 de euro în situaţia în care au plătit o primă de asigurare de 20 de euro sau 10.000 de euro pentru prima de 10 euro. “Aceste poliţe intră în vigoare începând cu ora 0:00 a zilei ulterioare întocmirii lor. În situaţia în care se produce un risc asigurat din cele trei, târgujienii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţă societăţii de asigurare că riscul respectiv s-a produs în vederea întocmirii formalităţilor pentru despăgubirea persoanei în cauză. Cei care au întocmit o poliţă de asigurare facultativă dar care are cele trei riscuri obligatorii incluse, trebuie să ştie că ele sunt valabile până la expirarea lor, urmând ca la expirare, să întocmească o poliţă de asigurare obligatorie cu aceleaşi prime de asigurare”, a mai spus şefa DPV Târgu-Jiu.

1.410 asigurări obligatorii

locuintePotrivit conducerii DPV Târgu-Jiu, până în prezent, doar 1.410 proprietari din municipiu şi-au procurat o asigurare obligatorie a locuinţei. “Avem 1.410 persoane care au întocmit o poliţă obligatorie în municipiul Târgu-Jiu, dar nu cunoaştem câte persoane au întocmit poliţele facultative. Procentul este unul mic raportat la cele 40.000 de locuinţe existente la nivelul municipiului. Asigurarea se întocmeşte pe un an calendaristic cu obligaţia prelungirii ei la momentul expirării”, a precizat Mariana Budulan. De asemenea, autorităţile vor mai aştepta câteva luni până la a trece la aplicarea sancţiunilor prevăzute de legile în vigoare. Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei fără posibilitatea achitării a jumătate din valoare în minim 48 de ore.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here